fredag den 26. oktober 2018

Gedächtnis Kirche


I 1895 stod Kaiser Wilhelm II's mesterværk af en kirke færdig. Den lå omgivet af samtidige bygninger, der sikkert har rummet boliger for dem, der kunne betale. Jeg har ingen anelse om det, men billedet nederst på Berlinguidens side om kirken, tyder på et velhaverkvarter.







I 1943 blev kirken og alle de omkringliggende bygninger ødelagt efter et britisk bombetogt. Tilbage står tårnet, som et monument over krig og ødelæggelse.

Det blev besluttet ikke at genopbygge kirken, men netop lade den stå som et vartegn. I stedet blev den en del af den nye meget morderne kirke, der er bygget rundt om det ødelagte tårn. De nye dele af kirken går under navnet Læbestiften og Pudderdåsen. Gedächtnis Kirche er i dag et af Berlins vartegn i skyggen af en historie, som aldrig skal gentages.





Kvarteret er genopbygget med moderne bygninger. Det er her de store magasiner som KaDeWe og Karstadt Berlin ligger. Der er fyldt med store hoteller og området er i virkeligheden langt fra, der hvor vi gerne ville have været. Jeg savnede det hyggelige byliv, når vi gik rundt mellem glas og metal.

Alligevel blev jeg slået af det ødelagte tårn, der mest af alt minder om interiøret i et computerspil, som det står og skriger mod alle de moderne bygninger. Og måske netop derfor gør sig gældende, og betyder at vi stopper op og tænker os om endnu en gang.





Om aftenen er tårnet oplyst af projektørlys. Der er ingen tvivl om at det skaber synlighed. Personligt synes jeg effekten ville have været bedre med lidt mere dunkelhed.





4 kommentarer:

  1. Den kirke gjorde stort indtryk på min mor, da hun var i Berlin. Derfor husker jeg både navnet og kælenavnene for den nye del. Jeg håber en gang selv at opleve kirken. I Hamburg er der også en kirke, man lod stå, og som i Berlin indbyder den til at man tænker: https://underet-er-at-vi-er-til.blogspot.com/2011/06/eb-tnkepause.html

    SvarSlet
    Svar
    1. Lene. jeg måtte ind og kigge på mine egne billeder fra Hamborg, for kirken virker bekendt. Jeg har ingen billeder af den - kun på afstand. For vi så den, men kom aldrig tæt på. Det må vi prøve at huske, når turen engang går til Hamborg igen :)

      Slet
  2. Det er sådan en fin bygning. Jeg synes det er fantastisk, at det gamle tårn har fået lov at blive stående ved siden af den meget moderne nye del af kirken. Meget, meget smukt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Christunte, og den står fint, så den kan ses fra mange vinkler :)

      Slet