onsdag den 31. oktober 2018

Dampfmaschine


Andendagen i Berlin var uden tvivl den dag med flest utilsigtede oplevelser. Dagen hvor vi igen og igen drejede om et hjørne for at se ting, steder eller arkitektur vi ikke på forhånd havde overvejet.

Andendagen er dagen der fylder i kameraet. Faktisk er der ikke rigtig nogen billeder fra den første dag, som gav helt andre og gode oplevelser. Men af den mere planlagte slags.Efter Brandenburger Tor var vi sultne. Vi endte i den del af Kreuzberg, hvor turister sjældent finder vej, på en indisk restaurant med overdækket mulighed for at sidde ude. Maden var god og vi var mætte da vi gik videre. Planen var kaffe og vi valgte at gå langs Landwehrkanal, der næsten hele vejen bød på parklignende grønne områder.

Vi havde netop forceret en større vej og en bro - Zossener Brücke - da vi mødte dampmaskinen.Hvad er det? spurgte Anders ud i luften - vel vidende hvad det var - og nærmede sig uhyret.

Det er en dampmaskine, svarede jeg, ikke helt sikker på om jeg havde ret. Kæmpestor og absolut ikke funktionsdygtig - Anders kunne med at halvt øje se at delene var svejset sammen og at den bærende beton bær lidt mere end nødvendigt - stod den midt i alt det grønne og bød sig til.

Den var ret imponerende i sin størrelse, og trods grafitti vidner den om en tid, da dampkræft var på sit højeste.Vi gik et par gange rundt om den, jeg tog billeder, Anders åbnede for sin indre maskinnørd og holdt et inspirerende foredrag. Jeg spurgte, når noget blev interessant og fik alle de svar jeg kunne drømme om - og lidt til.

Jeg kan ikke finde noget om den. Vi aner ikke hvad den har været brugt til. Den har ikke nødvendigvis altid stået der, hvor den står. Men vi gætter på at den ikke er flyttet langt, og har været brugt til noget i forhold til kanalen.

Det kunne være sluseåbning, eller andet der med vandvejen at gøre.

Specielt fordi den står lige der ved kanalen. Og fordi vi ikke langt derfra stødte på en gammel bindingsværksbygning, der er bygget helt ud til vandet.

Vi kiggede på hinanden, overvejede hvad bygningen havde været brugt til, gættede på en gammel toldbod, og fik via Google hjælp til at opklare at her vi havde ret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar