tirsdag den 14. juni 2011

Unge og Alkohol


Efter gårsdagens snak om snaps byder dagen i dag på snak om alkohol. Årets sidste møde med syvendeklasses elever og deres forældre. Årets sidste møde med snak om alkohol.


altanen juni 2011


Uanset hvor mange af de møder jeg har deltaget i, uanset hvor mange positive oplevelser jeg har haft, står jeg altid tilbage og føler mig uforberedt og bagefter ofte med en følelse af, at det vi gør ikke er gennemtænkt. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har følt, at den snak jeg har med ungerne, bliver en snak der for dem betyder at nu har de lært farerne ved at drikke, nu kan de godt – og nu må de godt. Også selvom jeg har fyldt dem med viden om, at deres kroppe ikke er parat og at der er andre måder at være sammen på.

Heldigvis er jeg ikke den eneste, der står med de følelser. Heldigvis er vi flere der snakker sammen og er opmærksomme på at der skal ændres i måden emnet bliver taget op. Konferencen i sidste måned skubbede kun til de tanker, og måske er det slet ikke ungerne vi skal have fat i,  måske vil det være nok med forældrene.

Det sidste er tanker SSPkonsulenterne går og gør sig, men måske har de ret. Noget af det vi lærte på konferencen er at det at drikke er socialt betinget. At det at drikke er så grundlæggende en del af vores kultur at det ikke nytter at tage fat i de unge, hvis ikke også den ældre del af befolkningen ændrer deres holdninger.

Det vi også lærte – ud fra undersøgelser og tal – er at når sundhedsstyrelsen galer op og fortæller om årgange hvor mindst 92% af de unge drikker, betyder det ikke nødvendigvis at samtlige 92% hælder sprut i gabet hver og hveranden dag. Det betyder at den største gruppe – op mod 80% – drikker en eller to gange eller mindre om måneden.

Vi lærte også at den del af befolkingen  der drikker mest, er de veluddannede. Og det gælder hele vejen igennem. Den del af de unge der drikker mest, er nemlig dem med universitetsuddannelserne, dem der går længst tid i skole og dem der bliver til de veluddannede.

Det ville være lækkert, hvis vi kunne påvirke de unge, så de førende i klasserne eller grupperne lagde afstand til druk, men det bliver svært. For igen viser undersøgelser at selv de, der ikke drikker synes det at drikke er værd at se op til. Jeg spurgte sidste gang jeg sad med en klasse, lod spørgsmålene falde i netop den retning, og svaret var som undersøgelserne. Selv de der tydeligt ingen hensigter havde, om at drikke i morgen, næste måned eller næste år, synes det var helt i orden og en fornuftig del af ungdomskulturen.

I Danmark har vi ikke ret meget modkultur i forholdt til det at drikke. I Danmark drikker vi langt mere end i de lande vi sammenligner os med. Det kan godt være vi stadig er præget af Vikingetiden, og måske netop derfor er jeg ikke i tvivl om, at det bliver svært at ændre holdningen til alkohol.

En flok unge lavede en happening hos en købmand for efterhånden længe siden. Købmanden havde tilbud på rødvin – tolv flasker for et eller andet beløb – og de unge stillede sig op med skilte, hvorpå der stod: Ingen salg af alkohol til personer over 40 år. De blev ikke mødt særlig positivt…

Jeg har ikke svaret, men jeg ved at min aften i aften bliver anderledes end tidligere. Jeg er bare ikke sikker på jeg vil gøre en forskel, for som undersøgelserne viser, drikker de unge socialt. Det kan jeg ikke lave om på.

Hvis jeg kan lære dem at drikke fornuftigt, er jeg måske nået et skridt på vejen…

2 kommentarer:

  1. Det er mærkeligt, det "socialt" betingede...mine børn (1975 og 1981) har overhovedet ikke drukket særlig meget som teenagere...nærmest tværtimod, dog Sønnen mere end Datteren, mens Søsters senere fødte 2 drenge har ...drukket sig stive hver weekend siden konfirmationen...næsten,
    jeg tror(ved)jeg drikker mere end min søster og Svoger...jeg har en højere uddannelse end dem....er det mon så forskellen i tid???
    Er alvorligt optaget af problemet.

    SvarSlet
  2. Lavendel, det er gode spørgsmål, som jeg desværre ikke kan give svar på, men som jeg synes vil være gode i forhold til diskussioner om netop alkohol.

    Min reference ligger mest hos de unge teenagere, og her oplever jeg ofte at alkohol smitter. Der er klasser, hvor stort set alle er begyndt at drikke og andre klasser, hvor stort set alle ikke drikker eller har interesse for det. Jeg oplever sjældent at det er jævnt fordelt.
    Et eller andet sted passer det meget godt med teorien om at alkohol er socialt betinget - at vi drikker sammen, for at hygge os/have det sjovt eller andet i samme stil.

    Jeg har heller aldrig drukket meget, trods det at jeg kommer fra et hjem med vinbrygning i kælderen og masser af indtagelse. Måske på trods af det, måske fordi jeg har set bagsiden af alkoholen. Men det holder sikkert ikke, og jeg tror at i det store og hele giver vi vores værdier videre til vores børn, også når det handler om alkohol.

    Der er selvfølgelig altid undtagelsen, der bekræfter reglen.

    SvarSlet