lørdag den 26. januar 2013

English eller Continental Knitting


Siden starten af januar har jeg strikket på en julegave. Ikke en, der skal gives væk. En opskrift og garn jeg fik i julegave, dengang lige før nytår.


Pulsvarme med fine mønstre


Det er noget stort. Til gengæld er garnet det blødeste, lækreste uld. Et enkelt nøgle, der skal ende som de smukkeste pulsvarmere, med fine små blomstermønstre.

Specielt mønstret på skaftet er jeg vild med. Jeg er bare ikke så vild med at strikke det. De små pinde, mine krampagtige håndstillinger og sammentræk af tre masker med jævne mellemrum trækker tænder ud.

Så jeg strikker lidt ad gangen. Kommer længere og længere. Og glæder mig vildt til det færdige resultat.

Og så har jeg prøvet noget nyt. Fundet på noget jeg aldrig har prøvet før. Men som næppe er min opfindelse.


Pulsvarme med fine mønstre


Langt de fleste i Danmark og resten af det Europæiske kontinent strikker Continental. I England og Amerika strikkes der oftest English Knitting.

Den kontinentale måde at strikke på, skulle efter sigende også være den hurtigste. Den er kendetegnet ved at garnet til den næste maske fanges med pinden, inden det trækkes gennem den foregående maske.

Den engelske måde kendetegnes ved at garnet til den næste maske vikles om pinden med fingrene, inden det trækkes gennem den foregående maske med pinden.


Pulsvarme med fine mønstre


Jeg strikker som de fleste heromkring continental. Det fine lille blomstermønster på skaftet af pulsvarmerne opstår ved at strikke tre masker vrang sammen, uden at lade maskerne på venstre pind falde af. Derefter strikkes de samme tre masker ret sammen, for til sidst at blive strikket vrang sammen igen.

Tre masker bliver til tre masker.

Indtil jeg fandt ud at at vikle garnet om pinden med fingrene, ved de to gange tre vrang sammen, var det næsten umuligt at få pinden vredet rundt, fange garnet og komme tilbage gennem maskerne med den nye maske.

Jeg er sikker på jeg ikke gør det som en erfaren engelsk strikker. Jeg er bestemt heller ikke hurtig, men det virker. Og inden længe er skaft nummer to ved at være færdigt.

Resten er noget helt andet og langt hurtigere at strikke.

Jeg glæder mig til at kunne iføre mig lækkert blødt uld om hænder og håndled.

2 kommentarer:

  1. Wauw, hvor ser det flot ud det mønster og meget indviklet, tror jeg. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Catarina, det er egentlig ikke så indviklet som det er besværligt. Men smukt, det er det :)

      Slet