onsdag den 22. august 2012

Rubinsøen


Berits sommerhus ligger nærmest lige ved siden af Rubinsøen.


Rubinsøen

Rubinsøen ligger smukt midt i skoven syd for Hasle. Vi gik turen hele vejen rundt og nød udsigten oppe over den cirkelrunde dybe sø. På den anden side af søen kunne vi komme ned til vandoverfladen, og faldt i staver over stilheden og smukheden og naturens indgriben i det menneskeskabte.

Rubinsøen opstod under anden verdenskrig. Søen blev gravet ud, mens befolkningen fik varme i husene. Der blev gravet brunkul.

Det dybe hul, der engang blev gravet af barske menneskenæver, levner ikke længere mange spor ag mennesker. Naturen har taget over, tilegnet sig omgivelserne og vokser vildt, helt efter egen målestok.

Længere syd for Hasle, i skovene mellem landevejen og vandet ligger tre andre søer. Smaragdsøen, Safirsøen og Pyritsøen. Også de søer er i dag overtaget af naturen, men for længe siden blev de gravet ud.

Smaragdsøen og Pyritsøen i starten af nittenhundredetallet. Der blev gravet efter ler til den Bornholmske produktion af ildfaste sten og teglsten. Safirsøen langt senere, også i forsøget på at finde ler. Det blev dog opgivet. Leret var ikke af en egnet kvalitet.


Rubinsøen

Rubinsøen

For mig rummer Rubinsøen en masse nostalgi. En af mine yndlingshistorier som barn og tidlig teenager, var historien om Bisseline. Bisseline er en Bornholmsk alfetrold, der efter at have sovet i hundrede år, vågner op som den eneste tilbageværende af sin art, og tager rundt på Bornholm og oplever mange af øens turistattraktioner.

I mange år prydede Bisseline oste og mælkekartoner fra Bornholms Andelsmejeri. Jeg synes altid det var hyggeligst at spise yoghurt fra en karton med Bisseline på, når vi besøgte vores far på Bornholm.
I mange år var en af de ting, jeg synes var mest vigtig, når vi var på Bornholm, at besøge det lokale bibliotek og finde deres gamle slidte udgave af historien om Bisseline.


Rubinsøen

I dag er der lavet et genoptryk med nye turistattraktioner. Nye børn kan glædes over Bisseline. Jeg tror helst, jeg vil læse den gamle.

Nostalgien om Bisseline og Rubinsøen hænger sammen med afsnittet, hvor Bisseline tager til Rubinsøen og farver sit hår rødt. Jeg var yderst skuffet over, at søen ikke lyste rødt, da min far på et tidspunkt tog os med forbi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar