søndag den 5. januar 2020

Æblekage


Jeg laver sjældent gammeldags æblekage - faktisk kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst gjorde det. Vi skal helt sikkert tilbage til forrige århundrede og sikkert også mens jeg stadig var gift.

Det er mange år siden.





Skulle jeg i dag lave æblekage af den gammeldags slags, ville jeg bruge ristede havregryn mellem lagene af æblegrød. Det er jeg ret sikker på jeg også gjorde dengang, jeg sidst fandt på at koge æbler og lægge i lag.

Min søster laver somme tider æblekage - igen med de famøse havregryn. Jeg tror måske vi har lært det af vores mor.

Jeg tror også der kan være en smule religion i det der med ristede havregryn kontra makroner.

Victoria er ikke vild med de ristede gryn. Næh, stik hende nogle knuste makroner, og hun er solgt. Det i en sådan grad, at siden hun første gang oplevede Randis gammeldags æblekage med makroner, er hun ikke stoppet med at tale om den.

Det er ikke helt så mange år siden. Men mindst fem eller seks år.

I hvert fald er det ved at være sådan, at Randi helt af sig selv tilbyder at sørge for æblekage, når vi mødes til den årlige sammenkomst på den fædrende side af familien. Således også i går.

Victoria tog glad og gerne med, når den ønskede kage stod på menuen. Og at Randi i sidste ende fik sin mor til at lave den, var ikke noget problem. Måske fordi hun i forvejen bruger sin mors opskrift. Og at æblegrøden alligevel altid kommer fra Bentes have og køkken.

Og æblekage eller ej, var det en superhyggelig aften, hvor jeg vistnok kom til at love min nyligt fraskilte fætter at strikke et læs karklude. For som han mente, er det sådan nogle han skal have, når han sådan selv skal til at sætte hjem, og samtidig har en treårig, der med mellemrum befolker det lille nye hjem.

Og jeg har jo næsten ingen bomuldsrester... erm...





4 kommentarer:

  1. Kan huske min mormor altid lavede det med sødet ristet rasp. Det var lige en omgang på panden inden det blev lagt sammen.
    Havregryn lyder helt blasfemisk ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Trine det lyder næsten lige som havregrynene - de bliver ristet i sukker eller honning :)
      Men jeg tænkte nok, der ville være meget delte meninger.

      Slet
  2. Jeg bruger også altid havregryn, så kan dem der har glutenallergi også få.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lykke, det havde jeg slet ikke tænkt. Jeg kan bare godt lide havregrynene :)

      Slet