mandag den 22. juni 2009

Følelser


Ved vores nys overståede fødselsdagskomsammen, kom snakken ind på ægtheden af følelser. Ikke de følelser vi har for hinanden, men følelser hos andre dele af planeten end mennesket.

Talen faldt først og fremmest på fisk og kroge, påstanden lød på at fisk ingen følelser har og ikke kan sanse en påvirkning udefra. Derpå fulgte snakken op på andre levende dele af jordens befolkning og planteriget blev trukket frem.

Diskussionen blev opgivet og andre emner fundet frem. Alligevel blev noget hængende og fulgt op på de følgende dage.

Jeg er ikke ude på at menneskeliggøre dyr og planter som en anden Disneyversion, og nej hverken dyr eller planter føler på samme måde som os – rent faktisk ved jeg det ikke, men går ud fra at alle levende væsner er i stand til at lade sig påvirke af omgivelserne.

Skærer vi en gren af et træ, reagerer træet og danner gennem tid en art sårskal om såret, solsikker følger solens vandring over himlen og marguritterne på altanen åbner og lukker som dagen skrider frem.

feelings

Ligeledes kan fisk føle, der er lavet undersøgelser af smertepåvirkning af netop fisk, der viste at fisk kan føle.

Om fisken rent faktisk føler smerte med en krog i gabet, kan jeg ikke svare på, men helt uden sansepåvirkninger tror jeg ikke på, noget er.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar