søndag den 19. december 2010

Perleskål


Et rigtig godt overspring på sådan en hyggelig decembersøndag kunne være sjov med hamaperler, ovenen og en skål.

Emilie var i hvert fald frisk og besluttede allerede i aftes at hendes skål skulle være en hel del større, end den jeg lavede.

Efter ønske vil jeg fortælle hvad vi gjorde. Der er andre, der allerede har forklaret. Måske findes der flere forklaringer ude i verdenen, jeg har kun fundet en, og den synes jeg er rigtig god. Så vælg frit mellem forklaringerne :)

Til den lille skål jeg lavede i går, brugte jeg en skål fra stakken af skåle på køkkenhylden. Emilie ville have en større skål og fandt det mindste grødfad/dejfad frem vi har. Jeg forestiller mig, at så længe skålen der bruges er glaseret, er det underordnet hvilken der vælges.


perleskål

Perlerne skal ligge i et lag i skålen. Det er forholdsvist nemt at trykke perlerne ned til et lag i bunden af skålen. Herfra kan det godt betale sig forsigtigt at hælde perler ned langs kanten, til den ønskede højde er nået. Det giver et fint resultat hvis perlerne ligger tilfældigt og nogen af dem, stikker op over kanterne.

Forsigtigt sættes skålen ind i ovnen, der endelig ikke må være på luftovn, af hensyn til ikke at blæse til perlerne. Jeg satte ovnen på knap 200 grader,og sørgede for den var varm, før perlerne kom ind. Så vidt vides tager det ca fem minutter før perlerne er smeltede og skålen er færdig. Vi er så åbenbart lidt hovedløse her i familien for øjeblikket. For ligesom jeg glemte den lille skål i går, glemte Emilie alt om skål og perler, da først de var sat ind.

Det betød en temmelig smeltet gang perler, da nogen endelig kom i tanke om projektet og hev skålen ud af ovenen. Jeg tror faktisk godt det kan betale sig at blive ved ovnen og kigge med efterhånden som perlerne smelter sammen.


perleskål

Med vintervejr og sne, satte jeg skålen ud på altanen, hvor den forholdsvis hurtigt blev kold og perleskålen kunne tages ud. Langt det meste af skålen havde under afkølingen sluppet taget i glasuren på bagefadet, resten kunne forsigtigt løsnes med en kniv.

Skulle der sidde rester tilbage, kan de let fjernes med varmt vand og en grøn grydesvamp.

Jo mere jeg kigger på den færdige skål, jo mere synes jeg at de oversmeltede perler er rigtig fine, og jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end den der får den i julegave, vil blive glad.

Selvom denne skål er større end den lille, jeg lavede i går, er den forbløffende solid og formfast at røre ved. De sammensmeltede perler ser ikke umiddelbart ud til at kunne holde til særlig meget, men når jeg sidder med den i hånden, virker den meget robust og meget let.

Skulle nogen have lyst til at kaste sig ud i projektet, så ønsker jeg god fornøjelse :)


perleskål

15 kommentarer:

 1. hej pernille

  de skåle er absolut smukke også selv om de måske er blevet "bagt" liidt for længe :)
  kjh♥

  SvarSlet
 2. Marianne, spørgsmålet kunne jo være, hvem der bestemmer hvor længe er længe nok... Jeg tror jeg er nået til enighed med mig selv om, at de er bagt tilpas :)

  SvarSlet
 3. Hvor er den fed!!! Min datter sidder og laver perleplader i dette øjeblik, og da jeg lige viste hende din skål blev hun meget begejstret, det skal vi prøve i morgen!! :-)

  SvarSlet
 4. God fornøjelse - begge to :)

  SvarSlet
 5. Øh... det ser rigtig flot ud, med smeltede perler. Men hvad med de stoffer som afgives ved opvarmningen af perlerne. ja jeg ved det er rent lyseslukkeri, møg irriterende er jeg bare. Men jeg overvejer at vise min søn ideen, til de børn han arbejder med. Men der er jo andres b ørn, kan man udsætte dem for evt. giftige ting og sager. Hvad kender i til dette?

  SvarSlet
 6. Jeg ved ikke noget, men perlerne er beregnet til at smelte med et strygejern, og jeg har svært ved at tro, der afgives andre dampe i en ovn end ved et strygejern.
  Jeg er klar over, der har været en masse snak om kemi ved opvarmningen, men perlerne er mig bekendt ikke taget af markedet.
  Jeg ville umiddelbart ikke have nogen skrupler ved at lave det med børn :)

  SvarSlet
 7. Jeg må altså igang med at lave en skål! Jeg har fået en lille lysestage, men har endnu ikke haft mod til at prøve selv.
  Mon ikke der kommer lidt dampe fra dem, men det kan vel ikke være meget. Ellers skulle jeg godt nok have sat træskonene, med alle de plader jeg lavede op til julemarkedet ;-)

  SvarSlet
 8. Britta, jeg tænkte at det ville være rigtig sødt med lys i små perleskåle. Men bliver det ikke for varmt, eller har du lyset i en lille glasting i skålen?
  Jo der kommer nok dampe, men jeg vælger at tro de ikke er dødelige :)

  SvarSlet
 9. Tak for anvisningerne.
  Jeg synes bestemt ikke, at et gør noget, at de er lidt over-smeltede. Det ser super fint ud med de aflange perler.

  Det skal vi helt klart prøve i dagene op til jul. Så får vi da også brugt nogen af de 18.000 Hamaperler der står på hylden ;)

  KH Karina

  SvarSlet
 10. Karina, Emilie lavede en i formiddags, som ikke blev oversmeltet. Personligt må jeg indrømme bedre at kunne lide de oversmeltede :)
  Jeg glæder mig til at se, hvad I får lavet :)

  SvarSlet
 11. Så har vi lavet 4 skåle, min datter er gået helt i selvsving :-) Vi kan bedst lide din oversmeltede version, så dem laver vi også :-)

  SvarSlet
 12. Camijo, det er altså også rigtig sjovt :)

  SvarSlet
 13. Sikken da en fin skål. Jeg plejer at forbande disse perler langt væk, men nu kunne jeg blive helt forsonet med tanken om at anvende dem;-)

  SvarSlet
 14. Linnea, jeg er heller ikke særlig gode venner med perlerne, selvom jeg stadig husker alle de gode timer, jeg havde med dem som barn, og også gerne stryger i timevis, hvis ungerne skulle få lyst. Men med den her version, synes jeg pludselig de bliver spændende igen :)

  SvarSlet