søndag den 19. juli 2009

Asserbo Slot


Asserbo Slot

Jeg synes historie er spændende, noget jeg nok har lært af min Far, der var den af mine forældre, der slæbte os med på historiske museer og seværdigheder.

Når der i hytten i skoven lå en bog om området, sandflugten og beskæmpelsen af samme tilbage i 1700-tallet, var det nærliggende at lære nyt.

Sammenholdt med de gamle kort, viste det sig at Asserbo Slotsruin lå mindre end en kilometer væk. Det kunne vi ikke lade være usagt og brugte formiddagen, før ungerne skulle hentes nordpå, på udforskning af ruinen.

Asserbo Slot

Asserbo Slot blev grundlagt af Absalon oprindeligt som kloster. Klostret blev bygget på et næs i Arresø, der dengang var en del større end i dag. Så meget større at søen var en fjord med udløb i Kattegat, der hvor Asserbo Plantage findes i dag.

Absalon lod en flok franske munke fra en meget asketisk orden, der aflagde løfte om total isolation fra den omgivne verden bruge klostret, men meget hurtigt efter ankomsten forlod munkene klostret igen. Der var alligevel en tand for isoleret i det kolde nord.

Klosteret blev overdraget til Sorø Kloster og engang i løbet af 1500-tallet overtog kongen ved et såkaldt mageskifte Klostret, der nu skiftede navn til Asserbo Slot.

I de tidlige 1700-år begyndte sandflugten i området og slottet blev muligvis udsat for brand og endelig forladt og overladt til sin egen skæbne og det voksende sand.

Asserbo Slot

Som så mange andre forladte borge, f.eks. Hammershus, blev også byggematerialer fra Asserbo Slot hentet og brugt til andet byggeri. Hvor meget sandet i sidste ende, endte med at dække slottet, har jeg ikke kunne finde oplysninger om, men midt i 1800-tallet fik Frederik VII gravet slottet frit og resterne ligger nu omgivet af voldgraven, og indbyder til historier.

Selvom der ikke er meget tilbage, giver det tilbageværende et tydeligt billede af størrelsesforhold og voldgraven med andemad og vandplanter er med til at give en romantisk stemning.

Bag slottet er engang for længe siden opstillet en stenstøtte til ære for Frederik VII, formentlig fordi han lod slottet grave frit. At folket efter teksten har følt så positivt for kongen, hænger måske sammen med at Frederik VII opgav enevælden og underskrev den første danske grundlov.

På stenen står:


TIL MINDE om KONG
FREDERIK den VII
FÆDRELANDETS VÆRGE
FRIHEDS VOLLER
FOLKETS VEN
REJSTE EGNENS MÆND
og QVINDER denne
STEN 1874


Asserbo Slot

2 kommentarer:

  1. Det er bare et skønt sted, der ved Asserbo Slotsruin. Jeg kommer der næsten dagligt på luftetur med hunden.
    Merete

    SvarSlet
  2. Merete, der kan jeg godt forstå du nyder at gå. Jeg blev helt grebet af stemningen, der i den grad åndede fred, ro og tid til fordybelse :)

    SvarSlet