søndag den 14. februar 2016

Karklud i patent


Jeg har aldrig brudt mig om de der multiklude, der i mange år blev kaldt karklude. Dem det viser sig er fyldt med microplastik. Derfor har jeg i den grad kunne pudse glorien, da det for alvor slog igennem at karklude skal være strikkede. Eller noget.


Karklud i patent


I mange år brugte jeg de gode gamle vævede af slagsen. Jeg har stadig et par stykker, der er pyntede med fine sting ungerne og jeg engang i tidernes morgen syede på. Bare lidt rundt i kanten.

Senere viste det sig at Netto med jævne mellemrum har strikkede karklude til salg. Jeg plejer at fylde op, hvis jeg når at komme forbi når det er sæson for karklude i Netto.

Jeg har aldrig strikket dem selv. Der er så meget andet, jeg hellere vil strikke.

Men så strikkede jeg Exploration Station af Stephen West og blev præsenteret for to-farvet patent. Jeg har med mellemrum overvejet hvordan to-farvet patent strikkes, men jeg har aldrig givet mig tid til at finde ud af det. Nu lå det lige for, og jeg blev nødt til at prøve det af. Mere end bare i sjalet.

Ret hurtigt fandt jeg to nøgler bomuldsgarn i to farver, der ligger langt nok fra hinanden til at det to-farvede ville være temmelig tydeligt, og besluttede at en karklud ville være et godt sted at starte. Det er snart halvandet år siden. Det tager lang tid at strikke patent, to-farvet tager endnu længere, så ret hurtigt havnede projektet på bunden af en kurv og var både gemt og glemt.


Karklud i patent


Så var det jeg i et svagt øjeblik under min sygemelding besluttede at strikke et halstørklæde til Anders af alle resterne fra Stix. Det er et længe ventet projekt. Og her var det så jeg fandt den to-farvede patent frem igen. Og pludselig gik det slet ikke så langsomt. Det hjælper selvfølgelig også at bruge tykkere pinde.

Midt i al patentstrikningen kom jeg i tanke om karkluden, og fandt den frem igen. Den var ikke engang nået halvvejs, men over de sidste fjorten dage har jeg med mellemrum strikket et par centimeter eller fem, og pludselig var den færdig.

Der er stadig meget andet end karklude jeg hellere vil strikke, og selvom hjemmestrikkede karklude er hyggelige, bliver jeg nok aldrig storproducent af sådan nogle. Det skulle da lige være, hvis jeg besluttede mig om, og konspirerede med strikkemaskinen – der godt nok har gemt sig i kælderen.
Design: Tofarvet patentstrikket karklud uden opskrift.


Garn: Bomuldsgarn i to farver.

Der går cirka 40 gram til en karklud.


Pinde: 3 mm strømpepinde (det er nødvendigt med spids i begge ender af pinden til to-farvet patent) og et sæt endedupper.


Størrelse: Færdig mål: 26 x 26 cm.


Karklud i patent


Bemærkninger: Det er overraskende let at strikke to-farvet patent. Jeg husker det ellers som et stort mysterium, da jeg engang som barn så en dame i toget sidde og strikke med to farver. På youtube findes garanteret flere anvisninger på hvordan. Søg på 2 color brioche.

Min karklud er strikket over 45 masker. Kanten blev afsindig grim. Jeg håbede længe at kunne skjule den med en omgang fastmasker. Det lykkedes ikke over al forventning, men den skal nok blive brugt. Og næste gang jeg strikker patent med to farver skal der lidt omtanke i kantmaskerne.

Jeg hæklede kanten. To omgange fastmasker i den ene farve og en hyggelig lille boblekant jeg fandt på Pinterest i den anden farve.


Har du lyst til at se flere billeder af karkluden, kan den ses lige her på Ravery.


2 kommentarer:

  1. Det er den smukkeste karklud, jeg nogensinde har set!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Erika, jeg mangler stadig at få den afprøvet... jeg nænner det næsten ikke :)

      Slet