onsdag den 10. februar 2016

Tilbage til halvfjerdserne


Kan I huske det? Batikmaling, papmache, trylledej, drageflyvning, snitte i en pind og alt det andet vi lavede i børnehaven og skolerne i halvfjerdserne.


Tændstikæsker med glasur a la 70'erne


Med mellemrum bringer idrætstimerne gamle lege op igen. Hvorfor ikke også gøre det i Hobby? Det var Louise der kom i tanke om glasur på tændstikæsker. Det var Berit, der kunne huske, det skulle være rigtig glasur. Også selvom vi andre ikke rigtig troede på hende.

Et forsøg med Google gav ikke et entydigt resultat. Der var noget med glasur lavet på æggehvide, men ikke noget om at lave fine mønstre med farve i glasuren. Jeg kan svagt erindre noget med de der tændstikæsker, men har ikke helt styr. Til gengæld lyder både Berit og Louise meget overbevisende.

Men det var før jeg blev sygemeldt. Dengang vi sad og snakkede om hvad Hobby skulle byde på, mens jeg var væk. Da jeg nåede tilbage var det besluttet at denne uge skulle bruges til de der tændstikæsker – uagtet at tændstikæsker ikke er i helt så høj kurs i dag som dengang i halvfjerdserne.

Mandag nåede vi det aldrig. I går besluttede jeg at prøve. Og prøvede. Der gik mange tændstikæsker til, inden jeg fik lavet noget der lignede noget Berit kunne huske. Glasuren løb ud over siderne, eller blev så tyk at den ikke kunne blive pæn glat. Det lykkedes først for alvor, da chefen kom forbi og adspurgt så absolut godt kunne huske glasur på tændstikæsker. Han er lige præsis så meget ældre end os andre, at han ikke kun har været på børnesiden dengang, men faktisk var med i hele processen.

Det krævede lidt hjernevindinger, inden han først kunne fortælle at dengang brugte de frugtfarve. Jeg hentede frugtfarve. I mellemtiden kom han i tanke om at de også hældte salt i glasuren, som han godt kunne huske helst skulle laves på æggehvide. Så hentede jeg også salt.

Og så virkede det.


Tændstikæsker med glasur a la 70'erne

Tændstikæsker med glasur a la 70'erne


Saltet får glasuren til at holde bedre. Glasuren skal være tyk, men ikke tykkere end den stadig kan glattes ud. En god tyk kageglasur er en god målestok. Hvor meget salt der skal i, ved jeg ikke. Jeg hælder bare til. (Det smager ikke godt). Frugtfarve virker, men det gør maling også. Jeg hælder klatter af maling oveni glasureb inden en tændstik fra æsken bruges til at marmorere. Mere er der ikke i det.

Med brug af maling har vi opgraderet til nutiden. Vi har også valgt at lægge et lag lak på den tørre glasur. Vi tror på det holder bedre, men ved det ikke. Vi ved heller ikke om lak var med i projektet, dengang i halvfjerdserne.

Nu skal vi så bare komme i tanke om alle de andre sjove ting – der ikke kostede noget – vi lavede dengang ruder Konge var knægt. Jeg var omkring biblioteket i går i håbet om hobbybøger af ældre dato. Sådan nogle havde de ikke. Jeg ville ellers gerne have fingre i en af Bo Bedres hobbybøger for børn. Je lavede vist flere. Jeg husker dem som orange udenpå og Jørgen Klevin-agtige indeni.

I næste uge laver vi trylledej.


Tændstikæsker med glasur a la 70'erne


Og så er det i øvrigt spændende, hvor mange forældre (eller måske bedsteforældre) der bliver blæst tilbage til deres barndom, når poderne kommer hjem med glasur på tændstikæsker.


8 kommentarer:

  1. Jeg lavede glasurting sammen med mine børn i 90'erne, så vidt jeg husker med acryl-og akvarelfarver. Da jeg var barn i 60'erne smeltede vi hønseringe i ske over stearinlys og trykkede en sikkerhedsnål i den varme masse - vi lavede de yndigste brocher ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Akvarelfarve - selvfølgelig. Det havde jeg slet ikke tænkt. Maling er nemlig nemt at styre, og jeg kan godt lide, når ungerne bliver tvunget til at opgive styringen. Lidt.
      Nu bliver jeg nødt til at prøve igen :)

      Vi har smeltet perler. Det er vist ikke helt politisk korrekt, men de blev også fine. Specielt som lysestager i muffinforme :)

      Slet
  2. Ja, for pokker. Og dryppe stearin i Anders Blade, så smittede trykfarven af, og man fik de fineste stearin-billeder. Eller dryppe stearin i forskellige farver i et glas vand, så kunne man lave en rund stearin-dims, der fx kunne hænges op (ikke i vinduet/solen).

    SvarSlet
    Svar
    1. Liselotte, jeg har smeltet masser af lys, og langt senere (da jeg lod mine egne gøre det) overvejet hvad man skal med dem. Det ville jo netop være oplagt at hænge dem op i vinduet til gennemskin af sollys :)

      Det med Anders And bladene har jeg aldrig prøvet. Det kunne godt blive et fremtidigt projekt.

      Slet
  3. jamen altså- jeg skal da vist hjem til min mor og kigge i bo bedres idebog... ;-) den var flittigt besøgt da jeg var barn!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen Katrine, jeg bliver vist nødt til at finde den brugt. Det må kunne lade sig gøre. Et eller andet sted :)

      Slet
  4. Hvilken lak brugte i til tændstikæsker ne?

    SvarSlet
    Svar
    1. Sølvi, vi brugte limlak. Men det var ikke optimalt, den tværede farverne ud. Jeg kunne godt tænke mig en mulighed for at spraye lak, som ikke indeholder drivgasser og lignede. Det ved jeg ikke om findes. Men jeg synes jeg mangler det igen og igen :)

      Slet