søndag den 29. juli 2018

Rumpelstiltskin


Strikkeopskrifter har til tider de mærkeligste navne. Til tider giver navnene mening, til andre tider ingen.




Årest femte par strømper har et navn, jeg ikke umiddelbart kunne gennemskue. Indtil jeg googlede, og det viste sig at de ganske simpelt hedder Rumleskaft. Eller den engelske oversættelse af det gamle eventyr om den lille mand, der lærte den stakkels møllerdatter at spinde guld og få kongen, mod at give ham sin førstefødte.. hvis ikke hun kunne gætte hans navn.

Mønstret på strømperne, der i første omgang så voldsomt indviklet ud, var tilpas kompliceret til at det var sjovt at strikke hele vejen igennem, og samtidig enkelt nok til at det var let at huske de enkelte delelementer undervejs.

Jeg har tydeligvis en tendens til at vælge strømpemønstre for øjeblikket, der ikke har en version med kun seks og halvtreds masker - det der passer bedst om min fod. Men heldigvis har jeg også en tendens til at vælge strømpemønstre, der let kan tilpasses, så maskeantallet kan tilpasses ned over foden.





Jeg fik Anders til at tage billederne i går, på vej til en skøn eftermiddag og aften sammen med gode venner, lækker mad og inspirationsrige samtaler. En trappe viste sig at være præcis så god en ide, som forventet, for mine fødder kunne hæves nok til at Anders ikke skulle ligge og rode rundt på fortorvet, for at komme i rette niveau.










Design: Rumpelstiltskin Socks af VeryBusyMonkey.


Garn: Glitter fra The Danish Dyelot. Strømpegarn med en anelse kobberglimmer og  det eventyrlige farvenavn Fairy Underworld.

Jeg brugte 69 gram til et par strømper med fine svungne hulmønstre.


Pinde: 2½ mm firkantede strømpepinde af træ. 15 centimeter lange og de bedste af dem lange, tynde og spidse.


Størrelse: Pernille - cirka størrelse 39. Jeg startede med den mindste størrelse og lavede dem en smule mindre





Bemærkninger: Jeg strikkede efter opskriften på 64 masker indtil hælen var vendt.

For at formindske maskeantallet hen over foden, startede jeg med at tage ind i kilen efter hælen til der var 14 masker på hver pind. Eller 28 masker under foden.

På den øverste del af foden - mønstret - undlod jeg derefter at slå om på første pind af hver af de to efterfølgende mønster-del-rapporter. her endte jeg med 29 masker over foden.

Mine tæer er ikke lige, og derfor kan jeg bedst lide strømper der bliver lukket af i en spids. Rettere en runding.

Jeg strikkede den første del af  tåen efter mønstret. Dog strikkede jeg ret over ret, vrang over vrang og drejet ret over drejet ret på pind 2.





Jeg fortsatte derefter med indtagninger på hver pind, til jeg havde 9 masker tilbage. På undersiden af foden indtagninger ganske som beskrevet, på oversiden af foden strikkede jeg på hver anden pind en drejet ret sammen med den sideliggende vrangmaske, så jeg endte ud med at have sammenstrikken en maske inde i hver side af maskerne på fodens overside... (Jeg ved godt det ingen mening giver - men måske giver det mening, hvis du sidder med opskriften...)

For at få den anden strømpe symmetrisk startede jeg mønstret på benet halvvejs gennem rapporten. ved pind nummer 16.


Har du lyst til at se flere billeder af strømperne, kan de ses lige her på Ravery.





6 kommentarer:

  1. Du milde, hvor er de altså flotte! Og ja, de ser temmelig komplicerede ud at strikke, men jeg tror dig på dit ord :-)

    SvarSlet
  2. De er vildt flotte, den opskrift må jeg ind og finde, selv om jeg har gemt ret mange strømpeopskrifter efterhånden ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Trine, jeg har efterhånden også en liste så lang, og finder hele tiden nye :)

      Slet
  3. De er helt vildt flotte! Tak for tippet.

    SvarSlet