onsdag den 30. marts 2016

Udpint


Inden vi sluttede havesæsonen sidste år, lagde vi et hav af løg i et bed ud mod stien. Vi gravede og vendte jorden med muld, og mente selv at have gjort det godt for de overvintrende løgvækster.

Og så gik vi hjem.

Lod have være have.


Skravlede tulipaner


I løbet af påsken tog vi snakken om haven op igen. Jeg var forbi for en måneds tid siden, og var dengang egentlig overrasket over, at der ikke var mere tilgroet end der var. Taget i betragtning at vi ikke har løftet en finger for vedligeholdelse over vinteren. En vinter som til tider har været mild nok til, at jeg forestillede mig flere uønskede grønne vækster.

Anders havde nok haft lidt af de samme tanker. Han nåede endda at melde ud, at selvom han rigtig godt gider tanken om projektet, har han måske alligevel ikke mod og overskud til det reelle arbejde.

Lad os lige se hvordan det står til, sagde jeg, og lovede at gå med i mandags. Jeg fandt også arbejdshandskerne frem og var klar til at lave noget.

Så langt nåede vi aldrig.

I stedet kiggede vi på den noget sørgelige fremtoning. Vi snakkede og overvejede (mest Anders – for her bestemmer han) og lagde en plan.

Det er tydeligt at jorden er udpint. Selv de uønskede vækster er skravlede at se på. Men mest tydeligt er det i bedet med løg, hvor en bunke tidlige tulipaner, har kæmper sig ovenvande, vokset til og sat blomster. Men ikke uden pinsler og kompromiser. Næringen i jorden har ikke rakt til mere end ti centimters stilk.


Skravlede tulipaner


Planen handler om bønner.

Bønner skulle efter sigende bruge mindre af jordens næring, end de bliver til, i vokseprocessen. Tulipanbeddet får lov at stå. Der er flere løg, som forhåbentlig med lidt hjælp fra ekstra næring kan blive noget højere, som foråret går sin gang. Det samme gælder de allerede plantede bærbuske, som står langs en anden af havens kanter. Resten – bortset fra de tre kasser (pallerammer) Anders sidste år satte lidt tilfældigt midt i haven – skal fyldes med bønner.

I de tre kasser skal jorden blandes op med ekstra muld. Der skal hældes næring i af bedste beskaffenhed, og heri skal årets køkkenhave have sin plads.

I resten af haven skal bønner af enhver art have lov at boltre sig. Planen er lige nu – planer kan jo ændre sig – at når bønnerne når en størrelse, der potentielt kan være med til at give næring til jorden – måske er det halvvejs gennem sæsonen – skal de hakkes ned, blandes godt i jorden og dækkes af en presenning frem til næste forår.

Så kigger vi på det igen.


I den anden halvdel af haven står græs. Det får vist bare lov at være.

Foreløbig…


3 kommentarer:

 1. Hej Pernille, den type tulipaner har ikke længere stilk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Garnløkken, så står det måske slet ikke så slemt til, som vi går og tror :)

   Slet
 2. Nej det gør det ikke Pernille. Vh Lykke

  SvarSlet