søndag den 2. juni 2024

Spind i 6. klasse

 

Når jeg underviser, er det ofte projekter, der kører over flere uger. Ind imellem spreder jeg miniprojekter mellem de større. 

Det gælder for eksempel at spinde.



Det var et lidt spontant indslag, og næste gang skal det helt sikkert gøres lidt større/forberedes lidt bedre. Som i at eleverne er forberedt på at skulle prøve at spinde.

Vi skulle på Frilandsmuseet, Emilie fandt håndtene, og pludselig var det soleklart at eleverne skulle spinde, inden vi skulle af sted. Jeg forberedte tenene, spandt en smule, så det var let at gå til, pakkede uld og tene og brugte ugen inden turen, til at alle (eller næsten alle) kunne prøve kræfter med håndten og uld. 




Jeg synes det var sjovt. Langt de fleste elever synes det var sjovt. Et par stykker undlod at deltage, men så alligevel hvad de andre lavede.

De kastede sig over forsøget med liv og sjæl. Nogen mistede hurtigt modet, når tråden hele tiden knækkede, andre havde en fest og kunne nærmest ikke stoppe. 

Det blev tykt, det blev tyndt og det meste blev temmelig overspundet. En enkelt af de store undervisningstene blev opgivet. Den var ganske simpelt for tung og blev tabt lidt for tit. Det var ikke sjovt. 

Da ugen var slut og turen stod for døren, tog jeg det hele med hjem, vandt alt garnet af tenene, og tvandt det hele til et to-trådet garn. At tvinde betød at jeg kom af med noget af det overspundne. 





Jeg skyllede op og tørrede efter alle kunstens regler og kunne til sidst måle og tælle mig frem til, at tre sjette klasser fordelt på seks hold, i løbet af en lektion fordelt over en uge kan spinde omkring 40 meter færdigt garn og bruge 56 gram. 

Der var også et vist svind, så reelt er der brugt 83 gram.

Jeg tog det færdige garn med og viste det til eleverne. Når garnet sådan pludselig er helt færdigt, ligger i et fed og rent faktisk ligner garn, giver det en langt større forståelse for hvad det egentlig var de lavede. De fleste var temmelig overvældede over det de havde frembragt, 

Det er ikke sidste gang jeg skal spinde med børn. Men det vidste jeg godt. Og næste gang har jeg lækkert elev fremstillet garn at vise frem inden vi går i gang.  

Sagde jeg, at jeg er vildt stolt af dem?






Ingen kommentarer:

Send en kommentar