søndag den 12. august 2018

Haven efter varmen


Vi gik i haven. Da varmen startede gik Anders troligt ned og vandede hver aften, men som tiden gik, varmen bed sig fast og bare tanken om at bevæge sig derned gav sved på panden, gav han op. Det måtte gå sin egen gang.

Nu er varmen for en tid på retur, der er vand i luften og det er tid til at se hvordan det står til.

Det står bedre til end forventet.

Vinen har haft glade dage. Den breder sig til alle sider, klaserne hænger tungt, og når man kigger under bladene er det næsten som et eventyr. Vi ved ikke noget om vin, vi har sikkert gjort det helt forkert, og har ganske givet ikke skåret ned i rette mængde. Men den klager ikke, og de mange timer med sol lover godt for søde druer.

Anders har planer om portvin, ganske som de foregående år. Og vi ser frem til at smage sidste års frembringelser, som efterhånden har stået på lager længe nok til at smagen skulle være spændende.

Tomaterne har ikke haft det for godt. Planeterne står der endnu, kæmper og har afsat frugt. Men ikke meget. Vi fandt to plukkeklare i to forskellige farver og tog dem med hjem. Bønnerne har derimod en fest. De hænger tæt og jeg glæder mig til aftenens måltid, der ikke kun indeholder bønner af egen avl, men også friskfanget ørred, fra min mors nabo.

Den lille rhododendron overlever muligvis ikke, blåbærrene er tørret på busken, hindbærrene er små, med langt imellem, men meget søde. Det samme kan man ikke sige om brombærrene, der hænger tæt og lover godt for senere høst. De første er modne, søde og spiseklare.Kan I huske majsene? De klarer sig, står ranke og har sat kolber. De bliver ikke store, men de er der, og det bliver spændende at pakke dem ud. De flerfarvede frø giver sig allerede inden høst udtryk i forskelligfarvede blomster øverst på de struttende spidser.De fleste blomster af afblomstrede og visne. De får lov at stå lidt endnu - bare længe nok til at alle frø er faldet med mulighed for flere blomster. Den lille figen, vi plantede sidste år , klarer sig fint, men stadig uden frugt. Og på det lille æbletræ med tre sorter har mindst to af arterne sat frugt. Den ene bare et enkelt æble, der vist snart må være spiseklart. De andre er mindre, stadig meget grønne og kræver længere tid inden høst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar