torsdag den 28. juli 2016

Vestbad


I starten af halvtredserne byggede både Rødovre og Brøndby Kommuner boligbyggerier syd for Roskildevej af det nye moderne materiale beton. Byggerierne var direkte foranlediget af S-banen, der var under udarbejdelse, men uden kundegrundlag var der ikke udsigt til en station i Brøndby og stationen i Rødovre var umiddelbart ikke på tegnebrædtet, for afstanden mellem Hvidovre og Brøndby var ikke særlig stor.

Rødovre endte med at få en station, men først ti år efter banen blev taget i brug.


Vestbad - juli 2016


Men altså. der blev bygget, og overskudsjorden fra projekterne i begge kommuner endte i en stor bunke et sted. Cirka deromkring hvor Vestbad ligger i dag. Tror jeg.

Civilforsvarsstyrelsen ønskede en branddam, og havde kvikke hoveder i Rødovre og Brøndby kommuner ikke været fremsynede, var det som nok også endt med en branddam. I stedet blev Vestbad anlagt. Al overskudsjorden fra boligbyggeriet blev brugt til at skabe et kuperet terræn, med volde mod Roskildevej. Voldene og den høje beplantning betyder at selvom Vestbad ligger klods op ad Roskildevej, føles det langt fra og man hører ikke trafikken fra badsiden. Og så forestiller jeg mig endda at der er noget mere trafik i dag, end i 1958 da Vestbad åbnede.

Der blev faktisk også brugt jord fra udgravningen til et regnvandsbassin lige nord for Roskildevej. Sjovt nok har jeg altid gået rundt og troet at regnvandsbassinet nord for Roskildevej er en branddam!

Da Vestbad åbnede var det et af Danmarks første friluftsbade. De to ikoniske vipper, der danner vartegn for Vestbad var det nye sort, folk strømmede til og på skråningerne var der plads til solbadning i stor stil. Folk strømmede så grundigt til, at de to kommualbestyrelser skrabede sammen, og et indendørs bassin af internationale dimmensioner tolv år senere så dagens lys.

Sammen med de nye indendørs lokaler blev der plads til motionscenter, cafeteria og skydebaner i kælderen. Udendørs dukkede et lille soppebassin med en høne i midten op – i daglig tale Hønen.


Vestbad - juli 2016


Der er gået mange år siden Vestbad slog dørene op. De dengang topmoderne faciliteter er ikke længere tidssvarende. Hønen blev nedlagt for mange år siden, fordi vandforsyningen ikke kunne leve op til nutidens standarter og selvom der for nogle år siden blev udviddet med et børneområde, saunagus og velvære, lever de oprindelige bassiner ikke længere op til kravene for svømmehaller og vandforsyning.

En renovation er derfor tiltrængt.

Vi var i Vestbad i dag. Ungerne havde bestemt, og de tre vi havde med, havde en fest. Både ude og inde. Ude snakkede vi med en af livredderne. En af dem, der helt sikkert boede i Vestbad som barn og er blevet hængende i arbejdslivet. Nyd det, sagde hun, for det er sidste sæsson der er åbent udendørs.

Det er tydeligt at badet har år på bagen. Betonen slår revner, malingen skaller og rust har sat ind. Der bliver passet på, og de udendørs vipper bliver stadig flittigt brugt. Der er spærret af for sikkerheden, hvor det er nødvendigt, og jeg synes det er cool at bruge skakbrikker i afspæringsøjemed.

Bare ærgerligt hvis nogen skulle have mod på et spil skak.


Vestbad - juli 2016


Til efteråret eller vinteren starter et stort renoveringsprojekt. Indenfor. Det store halvtredsmetersbassin skal deles i tre – Et femogtyvemetersbassin med konkurrencebaner, et dybvandsbassin med udspring og klatrevæg og et varmtvandsbassin til babysvømning, genoptræning og så videre. Omklædningsrummene skal bygges helt om, det glæder livredderen sig til. Vi kan slet ikke se, når vi har gjort rent længere. Det tror jeg på. Tres år sætter spor.

Det lyder spændende med renoveringen. Der har været arbejdet for en fredning af halvtredsmetersbassinet, men det har åbenbart ikke holdt. Der er også arbejdet for en fredning af de udendørs arealer, om det sker ved jeg ikke, men endnu er der ikke midler til en udendørs renovering. Livredderen håbede (og jeg håber med) at der kan rejses de mange millioner, der skal til en renovering af de udendørs arealer. Det ser ud til at planen er lagt.


Og samtidig tænker jeg at Vestbad uden det store V med de udendørs vipper – det er ikke rigtig Vestbad.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar