onsdag den 4. januar 2017

Frugt på fad


Jeg har haft glæde af ferie, og som januar bliver ældre, kan jeg mærke en voksende energi.


Fem Flade Frugter på et Fladt FrugtFad


Det er stadig mørkt når jeg vågner, mørkt, når jeg cykler hjem fra arbejde og gråt ind imellem. Men dagene bliver længere. Jeg har sovet længe det meste af halvanden uge, det har gjort godt og lysten til at rydde op i skuffer og skabe skal ikke længere drives frem. Det kommer helt af sig selv.

Og det trænger.


Fem Flade Frugter på et Fladt FrugtFad


Den sidste tur til Creative Space handlede om et fad. Og frugt. Min svoger arbejder på grønttorvet og de har næsten altid hjemmet fyldt med lækkert og håndplukket frugt. Når der holdes fødselsdag hos min søster er der som mindstemål altid fade med hindbær, brombær, melon og blåbær. I køkkenet finder man altid en kurv med frugt, og grøntsager der heller aldrig mangel på.

Jeg blev inspireret til at give dem et personligt fad i julegave. Fadet fik bundfarve efter deres fine turkise tallerkener og valget af frugt kom helt naturligt.

Igen havde jeg været på nettet og fundet tegninger af frugt, for ikke selv at skulle opfinde den dybe tallerken. Men i modsætning til mumifadet brugte jeg tegningerne til inspiration og tegnede i fri hånd, ligesom øjnene ikke var at finde på de tegninger jeg havde fundet frem.


Fem Flade Frugter på et Fladt FrugtFad


Jeg brugte en svamp og ekstra vand sammmen med tre forskellige farver til bunden. En ganske lille del, der hvor frugten skulle være undlod jeg at male. Kun en ganske lille del. Bundfarven skulle helst se ud, som var den fladedækkende. Glasur tørrer hurtigt på rå porcelæn, og hurtigt var fadet klar til næste fase.

Jeg tegnede frugterne med en blyant – stregerne forsvinder i brændingen, og malede de nederste farver først, streger og detaljer til sidst. Igen havde jeg en helt tynd pensel med, og havde god brug af den.

Alt farven på frugten fik tre lag, inden jeg stregede op med pensel og malingen fra de små flasker, der har mere pigment end den almindelige glasur, til at tegne direkte med. Jeg synes det er svært at styre stregerne direkte fra de små tegneflasker, derfor valgte jeg at strege op med en pensel. Stregerne fik kun et lag.Fem Flade Frugter på et Fladt FrugtFad


Jeg var spændt på hvor meget bundfarven ville skinne igennem, når fadet havde været en tur i ovnen. Mørke farver skinner som regel igennem, og jeg smurte da også tykt på af de lyseste farver, i håb om at opnå enten reelt lyse farver eller temmelig lys turkis.

Den mørke skinner gennem, men ikke så det skræmmer. Det var endnu en gang spændende at hente det færdige fad – som stod udstillet da jeg hentede, og jeg har hørt fra min søster at det er taget i brug.


4 kommentarer:

 1. Jamen altså...hvem ville ikke elske sådan et fad :)
  Og tak for dine indlæg om Paris turen, jeg var der i en forlænget weekend, for nogle år siden og fik genopfrisket mine minder derfra. Vi havde jo travlt når man vil se de steder der er et "must" når man nu er i byernes by og kun har fra fredag til søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt Susanne, jeg synes det er super sjovt at male fadet, men jeg kan ikke se det hjemme hos mig :)
   Og byernes by. Jeg kan kun forestille mig hvor hektisk en weekend må være. Til gengæld tænker jeg at kommer jeg nogen siden tilbage er det noget helt andet jeg skal se :)

   Slet
 2. Super sødt fad. Det er helt vildt hvad du kan trylle frem der inde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Violkke, det er lidt vildt at sidder derinde :)

   Slet