lørdag den 5. juli 2014

Stub


Min mor rydder ud. Inden hun kasserer bliver jeg tilbudt det, hun tænker, jeg måske vil overtage.

Det betyder at jeg nu er den glade indehaver af en flok fine glas. Jeg er ikke helt sikker, men enten er de fra mine forældres bryllup eller måske har de selv købt dem på et senere tidspunkt. Under alle omstændigheder har jeg altid godt kunne lide de små fine stabelbare glas fra Holmegaard.


Stub


Eller det vil sige - jeg har altid troet glassene stammede fra Holmegaard, og så viser der sig en ganske anden historie... som alligevel involverer Holmegaard.

Holmegaard Glasværk oprettede í 1847 et datterselskab - Kastrup Glasværk. Kastrup Glasværk lå på Amager med gode transportmuligheder ad vandvejen. Glasværket lavede hovedsagligt flasker, indtil 1867 hvor også en produktion af drikkeglas startes op.

I 1873 sælges Kastrup Glasværk fra og først i 1965 fusionerer Holmegaard og Kastrup Glasværker igen. I mellemtiden har Kastrup Glasværk haft en imponerende produktion af både drikkeglas og andet glas. Blandt andet Stub - de første stabelbare glas, der giver mindre opbevaring i skabe og på hylder. Kastrup Glasværk består frem til 1979, hvor ovenen bliver slukkede og en æra er slut.

Stub blev designet af Grethe Meyer og Ibi Trier Mørch og sat i produktion i 1958. Oprindeligt blev glassene fremstillet i klar glas, men efter sammenlægningen med Holmegaard blev de også lavet i en røgfarvet - og åbenbart meget efterspurgt version. Produktionen af glassene blev indstillet i 1985. Jeg har set dem på mange loppemarkeder siden.

Min mors glas er klare, og mængden ikke helt så stor som den var engang. Der er røget et par stykker i svinget, og der er langtfra nok til et større gæstebud. Der er syv hvidvinsglas, seks rødvinsglas og to cognacglas. Det siger måske noget om brugen at der er ni tilbageblevne hedvins- og dessert/champagneglas.


Stub


De sidste er i øvrigt dem jeg synes er skønnest. De flade glas, der både kan bruges til champagne eller portionsanrettede desserter er også fantastiske til alt muligt andet der kan drikkes. Der behøver slet ikke være alkohol i. Faktisk er det præcis de glas der er de nye yndlinge.

Stub er ikke et særlig stort glas. Jeg har ikke målt, men der kan ikke være ret meget i de enkelte glas. Jeg tvivler på at en flaske rødvin kan deles mellem de seks rødvinsglas, uden at komme toppen faretruende nær. Det er selvfølgelig meget godt i forhold til ikke at drikke for meget, men lidt kedeligt, når der hele tiden skal fyldes op. Jeg har det fint med at fylde op. Tit.

Trods stabelbarhed har jeg ikke plads i nogen skabe. Så lige nu bor de i den ene ende af spisebordet. Det er selvfølgelig praktisk i forhold til borddækning, men ellers ikke specielt praktisk. Jeg tænker der dukker en løsning op. En dag.


Emilie synes forresten de er rædselsfulde. Jeg er heldigvis ligeglad - og så er det helt sikkert ikke dem der forsvinder, den dag hun flytter hjemmefra :)

6 kommentarer:

 1. Tillykke med de "nye" fine glas.
  Jeg har nogle få af de røgfarvede, nåede aldrig at samle færdig, da de er/var dyre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er bestemt en hel del nostalgi over dem. Jeg er rigtig glad for at få lov at overtage :)

   Slet
 2. Stub glasset kender jeg fra mit barndomshjem og vi havde 12 af dem alle i - også den klare udgave. Jeg er sikker på at min far stadig har glassene og jeg tror ikke, der er mange ,som er smuttet i svinget :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aslaug, jeg tror også mine forældre havde tolv af hver. Glassene og den teknologiske udvikling dengang passede åbenbart ikke særlig godt sammen. I hvert fald kunne glassene ikke tåle maskinopvask. Så vidt jeg har forstået røg de fleste af mine forældres på den konto. Jeg håber at den store udvikling af opvaskemidler til maskiner betyder at de nu kan tåle :)

   Slet