søndag den 21. juli 2013

Holger Danske


I kælderen under Kronborg hviler Holger Danske.

Helten der støtter sig til sit sværd og vågner og redder os allesammen når det for alvor går løs.


Holger Danske


Sagnhelten, der første gang dukkede op som Oger le Danois i Rolandskvædet. Et fransk heltekvad fra engang i tolvhundredetallet.

Hundrede år senere og stadig i Frankrig skiftede han navn til Ogier, var den danske kong Gudmunds søn og sad som gidsel for freden hos den franske konge. Da hans far bryder våbenhvilen, taler de franske hofdamer godt for ham, og han undgår døden. Senere redder han Frankrig og ender som en helt i det udenlandske og dermed en del af den europæiske litteratur.

Langt senere dukker sagnene og myterne om Holger Danske op i Danmark. Først som krønniker og overleveringer, siden sætter danske forfattere hans navn på tryk.

Omkring midten af femtenhundredetallet trykker en kannik fra Lund beretningerne på dansk i krønnikeform. Holger har nu navnet Olger.

Op gennem Danmarkshistorien bliver Holger en central figur i litteraturen og med romantikkens indtog gør han sig gældende i opera og digte. Gennem guldalderen gør både BS. Ingeman og HC. Andersen deres for at Holger Danske får en fremtrædende rolle og bliver husket som en stor helt, der nok skal redde os alle til sidst.


Selvfølgelig skulle vi også sige goddag til Holger Danske. Også selvom den oprindelige skulptur (eller gipsmodellen der var grundlaget for HP. Pedersen-Dans bronzeskulptur, og som blev langt mere kendt end bronzefiguren, der for ikke så længe siden blev solgt på auktion) for længe siden gik tabt og den nuværende sovende Holger Danske under Kronborg  er en kopi udført i beton.

Jeg havde en forestilling om, at vi skulle gennem lange gange og skumle passager før vi nåede den slumrende kæmpe. Og så sad han lige om hjørnet. Ned ad gangen og til venstre. Det var ligesom oplevelsen tabte lidt af eventyret.

Nu har jeg set ham. Og det er som sådan også meget sjovt.


Alle oplysninger om sagn, historier, navne, kvad og så videre er fundet på Wikipedia og i den store danske encyklopædi. Jeg har frit fortolket og er det helt forkert, står det så absolut for egen regning.

4 kommentarer:

  1. Tak for historien, syntes altid det er herligt at få grundlaget med. Tror jeg også vil planlægge et besøg ved lejlighed!

    SvarSlet
    Svar
    1. Nola, jeg holde meget af historie og vores fortid. Med den baggrund synes jeg det var et spændende besøg og kan kun anbefale :)

      Slet
  2. Kronborg er et spændende sted og det ligger så fantastisk med fødderne i havet.

    SvarSlet