lørdag den 3. november 2018

Block 70


Efterkrigstidens Berlin har næppe været et kønt syn. Byen var hullet efter bombeangreb på bombeangreb og yderligere blev den delt i to.







Murens arvæv gennem byen, der blotlagde gader, parker og hele boligafsnit, kom til senere, men uanset har der været brug for genopbygning.

I Øst blev Stalinallee (senere Karl-Marx-Allee) der skærer gennem byen med monumentale nyklassicistiske bygninger, alle i samme stil, rygraden i genopbygningen af byen. I Vest ville man vise sin overlegenhed og lod et opbud af datidens mest kontroversielle arkitekter og designere være med til at vise den nye vej i byudviklingen.

IBA - Internationale Bauausstellung, den levende udstilling af byggeri til at bo i, blev opfundet som et modsvar mod Østblokkens smalle retningslinier for arkitektur.

I 1957 opførtes, under navnet Interbau, Hansaviertel som en nytænkning med lave boligblokke mellem højere, gennemskåret og omgivet af grønne områder. Hansaviertel ligger nordvest for Tiergarten.









I løbet af slut-halvfjerdserne og ind i firserne tog IBA en ny retning. Alt var muligt, postmodernismen var i højsædet og specielt i Kreutzberg blev der bygget mange spændende nye boliger.

Man skelnede mellem Altbau og Neubau - omhyggelig mordernisering af gammelt og det helt nye.

Vi gik sikkert forbi flere af dem. Nogen gør formentlig mere væsen af sig end andre, men blokken ved Fraenkelufer mod Landwerkanal fik mig til at stoppe op. Bygningen, der veksler mellem stringent og kurver i afsindige former, søjler, gotiske buer og opadstræbende linier fik mig omgående til at finde kameraet frem, og ønske at her kunne jeg bo.







Området går under navnet Block 70, og er neubau. Måske var området ryddet fordi der havde været et håb om en autobahn gennem Berlin, fra Vest til Øst, en sammensmeltning og en tilbagevenden til dengang byen var een by. Måske er det bare ammestuehistorier. Men området var ryddet, nyt skulle bygges og arkitekterne Inken og Hinrick Baller tegnede et sammensurium af spændende streger.

Jeg kunne ikke lade være med at gå ind i gården, der åbnede sig som en rodet park i flere niveauer, fremviste endnu flere spændende, kurvede og vanvittige vinkler i et bygningsværk, der aldrig ville have stået, hvis ikke alt havde været muligt.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar