tirsdag den 2. oktober 2012

Frihed under ansvar


Jeg tror på, at vi alle sammen yder mest, når vi føler os hørt og respekteret, og får lov at være med til at bestemme. Både når det gælder livets store spørgsmål eller de små dagligdags detaljer.


September 2012


Derfor er der ikke ret mange regler i Caféen. Som udgangspunkt har vi kun éen regel - man skal opføre sig, så alle har lyst til at være der. Den regel afføder så underregler, for forståelsens skyld.

Jeg forventer ansvar for stedet og for sig selv. Jeg forventer at der bliver ryddet op, når der spildes mad på gulvet. Jeg forventer at brugte tallerkener havner i opvaskemaskinen.

Sådan er hverdagen bare ikke altid. Sådan noget skal læres. Nogen gange går det let, andre gange kræver det opstramning og muligheden for at fratage goder.


September 2012


I dag holdt jeg talen om frihed under ansvar. Ikke fordi den vandt den store genklang, men fordi jeg håber at ungerne på et tidspunkt vil få en større forståelse.

I dag satte jeg ungerne stolen for døren. Forklarede at jeg ikke er ansat til at rydde op. Forklarede at stedet er deres - på godt og ondt. At de selv er med til at sætte rammerne. At deres handlinger er med til at bestemme udvalget af muligheder.

I dag stod alle de beskidte tallerkener i opvaskemaskinen, inden sidste mand forlod stedet...

3 kommentarer:

 1. For omkring 8 år siden da ældstesønnen var 16 år bestod vores daglige samvær en overgang af diskussioner om lektier, sengetid, computertid osv bøvl med at komme op om morgen osv. Indtil jeg en dag sagde fint. Fra og med idag bestemmer du selv dine sengetider, men du kommer også selv op. Når du ikke bussen så går du... Kommer du for sent i skole og har du ikke styr på dine lektier tager du selv samtalen ( han gik på en friskole) han sagde top og kom ikke op for sent en eneste gang, faktisk kom han pludselig inseng i ordenlig tidsog fik lavet sine lektier ;-) da han kom hjem fra efterskoler nogen år efter tog ci turen igen, men det har været rigtig god læring.

  Nogen gange skal reglerne lige remses op.

  Kh

  Ulla

  SvarSlet
 2. Ups Dexter kun 6 år siden. Tænk hvis nogen jeg kender læser med. Måske jeg så ville få remsen om at fortælle sandheden.

  SvarSlet
 3. Ulla, jeg oplever det samme med min egen søn, der efter at være flyttet hjemmefra bare kan det hele. Også at gå tidligt i seng, når det er nødvendigt. For de kan jo godt. Somme tider skal de bare lige have muligheden for at bevise det. Og somme tider skal der lige strammes op.
  Jeg er sikker på, det også har været en god oplevelse for din søn :)

  SvarSlet