fredag den 19. oktober 2012

Farveflugt, eller mon nogen ved...


For godt to uger siden fik jeg den fineste pyntekål.

Siden har den pyntet midt på spisebordet. Den er vokset. Den har drukket vand og den har fået sol. Den pynter stadig og jeg synes stadig den er rigtig fin.

Men. For der er et men. Farven forsvinder. Da jeg fik den, var den lilla. Der er ikke meget lilla tilbage. Nu er den mest grøn. Og stadig fin.

Jeg kunne bare godt tænke mig, at den vedblev at være lilla.

Jeg har spurgt hos et par blomsterhandlere. Den første lignede et stort spørgsmålstegn og anede tydeligvis ikke hvad jeg fablede om. For ikke at tabe ansigt, lod han meget overbevisende, da han fortalte mig at det ikke var noget problem, og sådan skal det være.

Jeg synes stadig det er et problem.

Den anden blomsterhandler derimod, forstod til fulde hvad jeg talte om. Hun havde aldrig oplevet problemet og vidste umiddelbart ikke hvad eller hvorfor. Hun vidste godt at hortensia får noget i jorden, for at farve blomsterne blå. Det vidste jeg også, og vi kunne begge blive enige om, at det måske er sådan noget, der skal til.

Jeg har stadig ikke løst gåden om den manglende farve.

Måske jeg en dag finder et svar. Måske en af jer derude ved noget. Indtil da, synes jeg stadig den nu efterhånden noget grønne kål stadig pynter på mit spisebord.

Men hvis nu nogen ved noget, så hører jeg gerne.

Slutteligt er her lige et før- og efterbillede. Samme blomst, cirka fjorten dages mellemrum...


gave2

Før


kål

Efter

10 kommentarer:

 1. Ingen kloge ord herfra..Bare ; ej hvor sjovt !

  SvarSlet
  Svar
  1. Losarinas mor, det synes jeg også :)

   Slet
 2. Måske planten er blevet vandet med en form for farvestof på gartneriet hvor den kommer fra? Ligesom man kan købe roser der er farvet blå til studenter o.lign. Det er mit bedste bud. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, jeg tænkte det samme, og overvejede om den måske skal have noget specielt med i vandet, når den bliver vandet :)

   Slet
 3. Hej Pernille. Dem jeg har haft stående udenfor har altid holdt farverne... så måske har det noget med temperaturen at gøre??
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, det er slet ikke umuligt. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at når du har haft dem ude, har min måske slet ikke fået sol nok. Det er i hvert fald et forsøg værd at rykke den tættere på vinduet og solen :)

   Slet
 4. Sur jord er nok svaret - dvs en ph under 5. Blå hortensia kan fx bevare sin farve, hvis man lægger et stykke jern i jorden.
  mvh Lone

  SvarSlet
 5. Lone, jeg vidste ikke der skulle jern til. Så er der formentlig også jern i det farvestof hortensia kan gives. Hvis jeg kan finde et søm, der ikke er galvaniseret eller rustfrit, kan det være jeg skal lade det komme an på en prøve :)

  SvarSlet
 6. Jeg tænker mere det er noget med lys. Den danner blå farvestof ved nok lys, og når den kommer ind får den for lidt lys?
  Det kan man opleve med ribesbuske der drives. De bliver hvide blomstrende. Og ikke røde.
  Kål trives på lerjord, så jeg tror ikke det har noget med ph værdi at gøre... Men jeg er ikke gartner, så hvad ved bønder om agurkesalat.

  SvarSlet
 7. Mona, tak for inputtet. Jeg har valgt at forsøge med mere sol først, for jeg synes det lyder rigtigt :)

  SvarSlet