lørdag den 3. september 2016

Bidt af et galt plantebad


Plantefarve er vildt sjovt. Der er så mange ting jeg gerne vil stoppe i mit farvglas, men dels har jeg ikke plads til at have vinduet fyldt med glas, dels er jeg ved at løbe tør for ufarvet garn, og dels er det vist ved at være for sent på året til farve i sollys.


Solardying


Det stopper mig nu ikke. Jeg prøver stadig af, og der er ingen tvivl om at de sidste tre fed alunbejdsede bunker garn også bliver stoppet i et glas, inden længe. Spørgsmålet er i højere grad, hvad der skal i glasset sammen med garnet.

Mulighederne er uendelige og jeg bliver nødt til at vælge.

Det brune valnøddefarvede garn kom op i går. Inden da havde det stået det meste af en uge. Jeg kogte nødderne op, inden jeg hældte vand og gennemskårne nødder i glasset, lod det køle af og stoppede det våde garn i. I forsøget på dipdye lod jeg det øverste hænge udenfor, med det resultat at størstedelen af vandet blev trukket gennem garnet og dryppede ud i vindueskarmen.

Det fik lov at dryppe, en gammel klud blev lagt under, og da jeg til sidst overvejde at hælde mere vand ved, endte jeg op med en enighed om at lade det være, lade garnet trække farve fra vandet og lod det stå. Det er blevet fint, en smule farveforskel, men ikke helt så meget, som jeg først troede det skulle have.


Solardying


Nu står to glas mere i vinduet.

Pileblade (som jeg har et håb om måske ender med at blive lyserøde.. håb altså) de er fine og efterhånden limegrønne, De startede med at være gule. Meget gule. Planen er at lade det stå mindst tre uger. Jeg ryster det hver dag, glæder mig over farveforskellen og det dekorative indslag i vindueskarmen.

Jeg kunne ikke stå for blåtræ. Bare navnet. Så jeg købte det. Det skulle farve lilla, og er mere prøve på egen regning. Planen er nemlig at skal jeg farve garn med børnene i Klubben skal det være med planter der kan findes i nærmiljøet. Altså ingen blåtræ. Selvom jeg glæder mig til at se resultatet.

Blåtræ farver meget. Jeg hældte en god håndfuld træsplinter i bunden af glasset inden vandet kom i. Træet i sig selv er lidt kedeligt og brunt, men da vandet blev tilsat, blev det nærmest sort. Det er ikke til at se igennem og selv med ilagt garn er ingen gennemsyn.

Spændende. Jeg tvivler på det behøver ligge særlig længe.


Solardying


Jeg har ændret proceduren, når jeg farver i glas i solen. I stedet for koldt vand, starter jeg med at hælde plantedelene i glasset, og hælde kogende vand over. Det får lov at stå til dagen efter og køle af, inden garnet kommer i. Jeg tror det frigiver flere farvepigmenter. Jeg ved det ikke, i virkeligheden ved jeg ingenting om plantefarve.

Jeg prøver bare og synes det er supersjovt.


4 kommentarer:

 1. Glæder mig til at se når det kommer op, jeg er også blevet helt vild med det der farve halløj.

  SvarSlet
  Svar
  1. Violykke, er det ikke det? At det er vildt spændende at se hvad der kommer op af vandet, der gør at man bliver hooked.
   Jeg er i hvert fald også spændt :)

   Slet
 2. De er simpelthen så spændende, dine farveprojekter; jeg får jo helt lyst til selv at prøve

  SvarSlet
  Svar
  1. Pas på Lydert, det er stærkt vanedannende - og helt vildt sjovt :)

   Slet