mandag den 20. juli 2015

Vakse Viggo


Vi har fået hund.


Max the bulldog


Lige siden Heidi Bears udgav mønstret til den lille bulldog, har jeg lovet Anders at hækle sådan en til ham.

Det er længe siden.

Da sommeren stod for døren og vi i første omgang skulle til Roskilde havde jeg brug for et håndarbejde, som ikke fylder for meget, og som jeg kunne have med mig overalt.

Set i bakspejlet, fylder de hæklede shorts jeg har gang i til Emilie ikke meget, men dem havde jeg åbenbart glemt. I hvert fald stod hunden pludselig for tur, og mens Anders googlede, tegnede og fortalte om hvordan farverne i sådan en hund skal se ud, var jeg en tur i centret og hentede alt hvad jeg kunne finde af brunt bomuldsgarn med hjem. Fra det helt lyse til det mørkeste.

Det var ærlig talt ikke meget. Brunt er ikke en farve, der findes i mange variationer. For tiden. Det var noget ganske andet da jeg var barn.

Nå men jeg fik nok, for Anders havde slet ikke brug for alle farverne, for at lave et farveskift han synes om. Det er muligt han ville have sat flere sammen, havde udvalget været større, som det blev blev blomsterne tofarvede mod de normalt firefarvede. Til gengæld blev der to forskellige farvesammensætninger, og faster rammer for hvor den skulle være lys og hvor den skulle være mørk.


Max the bulldog


Jeg blev forevist temmelig mange billeder, for at sikre jeg havde forstået hvor sådan en hun der lys og hvor den er mørk. Jeg synes selv jeg havbde rimelig styr på det, men pludselig voksede hunden med en sådan fart at overså en af de lyse steder. Jeg tilbød at pille op, men Anders var tilfreds, når så bare den blev hvid lige ved siden af.

Faktisk kom det bag på mig, hvor hurtigt sådan en hund blev til. Med dragen in mente, og bevidstheden om at Heidi Bears hæklede afrikanske blomsterdyr bliver mere og mere detaljerede, bildte jeg mig ind at hunden ville ende meget større.

Den er ikke særlig stor. Det er svært at fange på billeder, man skal have den i hånden. Men den er bare endt supersød.

Samtidig passede projektet. Den fulgte med gennem hele ferien og blev endelig færdiggjort den dag vi vendte hjem fra Sverige.

Design: Max the african flower bulldog crochet pattern af Heidi Bears.


Garn: Bomuldsgarn af forskellige varianter. Farverne bestemte firmamærkerne.

Der gik 180 gram garn til hunden, fordelt på fire farver.


Nåle: Hæklenål nummer 2½.


Størrelse: Den færdige hund måler 35 cm fra næse til hale og 18 cm i højden på ryggens højeste sted. Hvovedet er lidt højere, her måler den 22 cm. På det breddeste sted måler den 18 cm og fyldt vejer den 495 gram.


Max the bulldog

Bemærkninger: Der er ikke meget at sige. Jeg fulgte opskriften. Næsten.

De tofarvede blomster opstod ved at hælke første omgang med farve 1, de to næste omgange (blomsten) med farve 2, og de to sidste omgange med farve 1 igen.

Mundskægget – eller hvad det skal kaldes – forstod jeg ikke helt forklaringen på. Der var ingen tvivl om at er hæklet tre rækker stangmasker, der foldes på midten og syes på hunden med lidt afstand, så det fremstår med en smule fylde. Trods mangelende fyld. Jeg forstod også godt at der skulle hækles “rundt” i enderne, men jeg kunne ikke få det til at se pænt eller fornuftigt ud, og samtidig var der ikke præcise angivelser af hvor langt jeg skulle hækle.

Kan jeg hækle sammen, vil jeg hellere det end sy. Derfor endte jeg med at hækle en stangmaske om hver stangmaske på hundens hovede, der hvor mundskægget skulle sidde og helt oppe mod sammenhæklingen af den yderste sekskant, i den længde jeg synes passende. Derefter hæklede jeg en række stangmasker tilbage, inden jeg hæklede den sidste række fastemasker og samtidig hæklede sammen, ganske som når blomsterne hækles sammen. Denne gange på modsatte side af sammenhæklingen af den yderste sekskant.

Det ville jeg gøre igen, skulle jeg nogensinde endnu en gang hækle en hund.


Max the bulldog


Det eneste jeg ikke havde med på ferie var fyldet. Jeg ville have et småt håndarbejde og mente at fyld ville fylde for meget. Det vil jeg stadig mene. Men jeg er også blevet klogere, for der er god grund til at det er en god ide at fylde undervejs. Jeg siger det bare – det er ikke nemt at fylde ben gennem det yderste hul i næsen.

Øjnene er formentlig kun midlertidige. Jeg vil helst have glasøjne, men jeg har ikke flere. Så for at få hunden færdig brugte jeg hvad jeg havde og mangler stadig at bestille en omgang glasøjne til senere projekter.


Har du lyst til at se flere billeder af hunden, kan de ses lige her på Ravelry.

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Lona, den er nemlig rigtig sød :)

   Slet
 2. Hvor er den bare sød, mon det skal være mit næste project

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, jeg kan kun anbefale. Den er oven i købet temmelig hurtig lavet :)

   Slet
 3. Hejsa :-)
  Hvor er den altså bare fantastisk dejlig. Jeg er ret nybegynder og vil begive mig i kast med dette projekt ;)) -er den svær for en nybegynder? (jeg har hæklet 2 små dyr og oldemorsfirkanter og er SLET IKKE gerne til opskrifte :/ )
  -ved du om der findes en dansk opskrift på den?? Jeg har en kæmpe stak foran mg nu på engelsk, og det virker lige lidt for uoverskuelig nu jeg ikke er vant til hækleopskrifter...

  Men altså - igen, denne er bare FOR LÆKKER ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Katrine, den er supersød - og, synes jeg, ikke så svær at mestre, når først du har fanget ideen - både hæklingen af de enkelte blomster og sammenhæklingen. Selvom det skal siges at hunden er en af de sværere dyr hun har lavet.
   Du kan selvfølgelig sy sammen bagefter, jeg synes bare det er så meget nemmere, når sammenhæftningen sker undervejs.
   Designeren har lavet en fin tutorial på sammenhæftningen her: http://www.ravelry.com/patterns/library/african-flower-hexagon-joining-crochet-tutorial.
   Det er rigtigt at opskriften er temmelig omfangsrig, men den er også fyldt med billeder, og hvis du læser den et punkt ad gangen, skal du "bare" gøre hvad der står - så kan det næsten ikke gå galt.
   Jeg synes opskrifterne er meget fine og gennemarbejdede.
   De findes ikke på dansk, men når du allerede har haft gang i hæklenåle og hæklet oldemorfirkanter, tror jeg sagtens du vil kunne finde ud af det.
   I forhold til fagtermer, findes der rigtig mange oversættelser af hæklefagsprog på nettet. Mon ikke du kan google dig til en.

   God fornøjelse :)

   Slet
 4. Hej igen Pernille og 1000 tak for dit svar :-)
  Jaaaa den VIRKER bare lidt uoverskuelig :)) - men jeg er normalt en der bare kaster mg hovedkulds ud i ting, så det før jeg jo nok også bare her så... Tror jeg MÅ prøve :-)
  Tak for din hjælp og for råd.

  Mange hilsener og tak for det (det bliver da sjovt), Katrine

  SvarSlet