torsdag den 16. juli 2015

Kalmar


Første stop på turen rundt i det sydlige Sverige var Kalmar. Vi havde sørget for pladsbilletter, og var glade for sidepladserne på den godt fire timer lange tur tværs over Sverige. Jeg har ikke den store erfaring med tog i Sverige – kun kystbanen frem og tilbage til Malmø, som også er en del af det tog vi var med. Der bydes ikke den største komfort, de danske intercitytog er langt mere behagelige at sidde i, men til forskel fra Danmark er det stadig muligt at købe forfriskninger undervejs fra den rullende salgsvogn.


Kalmar

Kalmar


Vel fremme havde vi godt en time inden inden checkin på hotellet. Vi efterlod bagagen i en bagageboks på stationen og gik på opdagelse. Den centrale (og gamle) del af Kalmar er som mange andre byer i Sverige bygget på mindre øer. Slottet ligger på en ø for sig selv, og der er ikke langt til hverken det ene eller det andet når man slentrer rundt i byen.

Gennem tiden er byen udviddet ind i landet, væk fra de små øer og mange broer, men så langt kom vi slet ikke. I stedet gik vi gennem det nye Kalmar - Kvarnholmen, fæstningsbyen fra midten af sekstenhundredetallet da Danmark belejrede Kalmar. Fæstningsbyen er fyldt med de smukkeste gamle huse og bygningsværker, og gennem en port kunne vi komme videre over vandet og mod Gamla Stan.

Den gamle bydel er der ikke meget tilbage af. Jeg forestiller mig at der har været bygget af træ og at dansken har brændt det meste ned, og fæstningsbyen derfor var en god ide. Den gamle bydel ligger tæt ved slottet, der ligger for sig selv med voldgrav og egen indgang.


Kalmar

Kalmar


Byen gennemskæres af jernbanen, der kører langs hovedvejen ind mod centrum, og blot skærmes af bomme, når tog er på vej. Det er de tit. Vi mødte i hvert fald nedlagte bomme mere end een gang, når vi skulle fra den ene side til den anden.

Inden vi nåede tilbage til stationen, bagagen og hotellet ved en af pladserne i fæstningsbyen, mødte vi et træ. Det hælder faretruende mod jernbanen, men får alligevel lov at stå. Godt hjulpet er det, af en svær line og tunge kroge.


Kalmar

Kalmar

kalmar

Kalmar


Jo vi var klar. Ferien var for alvor begyndt.


2 kommentarer:

  1. Jeg har sommerhus tæt på Kalmar, og i har kørt gennem vores by med toget. så må i ud på Øland, der er såååå skønt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Violykke, det er da et dejligt sted I har sommerhus. Jeg troede hjemmefra vi ville nå Øland, men der var slet ikke tid nok. Vi må tilbage en anden gang.

      Slet