tirsdag den 20. november 2012

Den gamle By


Nina havde billetter til Den gamle By og selvom der var temmelig mange andre med fribilletter, valgte vi at tage derind. Jeg ville gerne, for jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst var i Den gamle By. Jeg kan huske at Møntmestergården var under opførelse, og nu står den smukt ved det store torv.


Den gamle by i Aarhus


Med til billetterne var mulighed for udlevering af glögg eller honninghjerter. Vi ville helst have honninghjerter, men de var beregnet til børnene. Altså spurgte vi pænt, om vi måske kunne få lov at bytte. Det kunne vi ikke. Alle dem der ikke spurgte, gik til gengæld rundt med honningkagehjerter.

En smule fornærmede formøblede vi i stedet vores ringe formue hos bageren, der havde gåsestegen stående i bageriet og lækre hindbærsnitter i butikken.

I en af bygningerne var der udstilling og salg af husflid. Sådan noget kan jeg ikke gå forbi. Også selvom der sjældent er meget rigtig spændende. Retfærdigvis skal siges, at det var der faktisk denne gang. Specielt de lækre børster i alle varianter fra Blindes arbejde, var helt igennem fantastiske. Alt fra koste, klædesbørster, badeænder og opvaskebørster til hårbørster og støvkoste lavet af det blødeste hår fra alle mulige dyr. Det var vist meget godt, vi ingen penge havde med...


Den gamle by i Aarhus


Den gamle by i Aarhus


Vi var forbi boghandleren og isenkræmmeren, der sælger ting, der alle forbindes med forgangne tider, men som stadig produeres helt efter foreskrifterne. Jeg er vild med at personalet i byen lever sig ind i rollerne, og en ung pige nåede at blive belært om tiltaleformer, da hun tiltalte isenkræmmeren med du i stedet for De.

Vi nåede forbi 1974kvarteret, der er under opførsel, og som sendte os en hel del år tilbage i tiden. Vi ville hellere længere tilbage og fandt tilbage til de tidligere tider.

Tilbage i før 1927 mødte vi modistforretningen. Jeg fik en pludselig lyst til at begynde at gå med hat. Lysten har ikke fortaget sig endnu. Måske jeg en dag begynder at kreere en hat.. eller to.


Den gamle by i Aarhus


Til sidst var det så mørkt, og vi så sultne, at vi gik mod udgangen, bussen og turen hjem. Jeg er ret vild med det sted, også selvom en hel dag næppe kan dække det hele. Men helt sikkert er det, at jeg skal have Emilie med i Den gamle By. Om helst ikke alt for lang tid. Men gerne til sommer med lys og mulighed for en heldagsudflugt.

9 kommentarer:

 1. Hvis ikke du har en, så køb sådan en lækker opvaskebørste med træskaft og hestehår.
  Vi vil ikke længere bruge andet, siden vi fik vores første af slagsen. De er bare så behagelige at bruge.
  Og selvfølgelig skal du lave hatte, jeg kan dårligt vente med at se hvad du vil kunne frembringe af smukke hovedbeklædninger ulig nogen andres. :-)

  SvarSlet
 2. Hvis ikke du har en, så køb sådan en lækker opvaskebørste med træskaft og hestehår.
  Vi vil ikke længere bruge andet, siden vi fik vores første af slagsen. De er bare så behagelige at bruge.
  Og selvfølgelig skal du lave hatte, jeg kan dårligt vente med at se hvad du vil kunne frembringe af smukke hovedbeklædninger ulig nogen andres. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg forestille mig Evi, de så også lækre ud.
   Og måske skulle jeg finde hattebogen frem, som jeg fik af min mor for mange år siden :)

   Slet
 3. Vi brugte otte timer i Den Gamle By i Århus i vores sommerferie i 2008 samt syv timer der i vores sommerferie i år og vi er enige om, at vi skal besøge den igen, for selv en hel dag er langt fra nok til at opleve og se det hele.

  Vi brugte især meget tid i bydelen fra 1974, hvor Pouls Radio og broderiforetningen var de store tidssluger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tine, jeg tænker også der skal afsættes rigtig meget tid, og måske endda på forhånd planlægges. Jeg synes den nye bydel er spændende, specielt synes jeg det kan blive sjovt at se de hjem, de satser på at lave hen ad vejen :)

   Slet
 4. Ja, især hvis de bliver lige så godt indrette som dem på Industri Museet i Horsens, hvor man jo har indrettet tidstypiske arbejderboliger fra cirka 1880, 1900, 1920, 1940 og 1960 samt et typisk teenageværelse fra midten af 1990erne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg ikke set, men jeg skal prøve at huske det, hvis jeg nogensinde kommer til Horsens. Til gengæld holder jeg meget af arbejdermuseet i København. Deres lejlighedsindretninger er rigtig gode - synes jeg.

   Slet
 5. Det er ogsaa et sted jeg virkelig godt kunne taenke mig at komme hen. De har jo faaet Helsingoers gamle biograf hvor min morfar arbejdede som dreng. Og saa bare det at blive smidt tilbage i tiden maa vaere helt fantastisk. Skoent at du havde en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lin, det må være spændende at se et sted, med familiær historie. Noget af mest vilde ved Den gamle By er, at den ligger midt i Aarhus med al den nutidige virak og larm. På et spiltsekundt går man fra nutiden til datiden og tilbage igen :)

   Slet