tirsdag den 4. august 2020

En lille bitte rundkirke


I dag tog vi på opdagelse i lokalområdet.

De sidste år har Rødovre Kommune lavet skattejagter rundt i kommunen. Fem ruter der dækker hvert sit område, alle med poster med spørgsmål inden for et eller andet felt.





Et par af ruterne er cykelruter, andre kan gåes rundt inden for et overskueligt tidsrum. Den korteste rute er Islevruten, med spørgsmål om tegneserier.

Louise og jeg var klar, tog kun dem med der gad og lod resten blive tilbage sammen med Henrik og Henrik - let skal det ikke være.

Syv børn var klar - fire af de største, tre af de mindste - det passede lige med antallet af pladser i den lille røde bus, vi låner af kommunen hver sommer. Det tog ikke lang tid at køre til Islev kirke, der stort set ligger rundt om hjørnet, men ville have taget et stykke tid at gå til. Her kunne vi både parkere og finde første post.

Fra kirken gik vi gennem mit tidligere liv. Dengang jeg var gift boede vi i Islev, lige over for kirken, Daniel gik på Islev skole og mens meget er ved det gamle, er der også  kommet nyt til. Cykelsti og blomsterdiversitet langs Islevbrovej er så afgjort et både godt og hyggeligt tiltag.





Jeg pegede, både mod vores tidligere hus og alt muligt andet, mens vi gik mod post nummer to ved SPF-grunden. I 1964 oprettede man Statens Pædagogiske Forsøgscenter, en overbygningsskole med fokus på forskning i undervisning, pædagogik og metode. Sammen med skolen opstod også Ungdomsbyen, der var med til at målrette kurser til både undervisere og elever - så vidt jeg har forstået.

I 2007 blev skolen nedlagt, og inden den for et par år siden blev revet ned og grunden brugt til at bygge nye boliger til den voksende befolkning i Islev, var den rammen om optagelserne til tv-serien Rita.

Til ungdomsbyen hørte også en lille kirke. En rundkirke. Den blev bygget først i tredserne i forbindelse med SPF og er tegnet af Holger Jensen. Da skolen lukkede og Ungdomsbyen flyttede mod København, var kirken truet af også at blive revet ned, men den står endnu.


Trods alle de år jeg boede i Islev, anede jeg ikke at der stod en lille bitte rundkirke lige rundt om hjørnet. Jeg har på den anden side heller aldrig haft grund til at nærme mig SPF eller Ungdomsbyen.

Nu var den der pludselig. Meget lille og kun med plads til ganske få. Døren var låst, så vi kunne ikke komme ind, men legepladsen ved siden af gav glæde til både de store og de små, inden vi bevægede os tilbage mod Islevbadet, Islev Skole, Islev Torv og resten af posterne.





Jeg er helt sikker på at vi svarede rigtigt på alle spørgsmål, men kan konstatere at kun de ældste elever kender Garfield, Tin Tin, Asterix eller Skipper Skræk. Gammelpot havde kun Louise og jeg hørt om.

Efter et par timer var vi hjemme igen, glade med nye oplevelser, frisk luft og ny viden i bagagen.


I morgen tager vi måske turen i den anden ende i kommunen.





1 kommentar:

  1. Du skulle besøge rundkirken igen. Nu har du mulighed for at komme ind og kigge. Tjek Rundkirken, Rødovre på Facebook, så kan du se mere.

    SvarSlet