torsdag den 5. september 2013

Fyret og Tårnet


På Christiansø og Frederiksø er der to tårne. Storetårn og Lilletårn. Ikke de mest fantasifulde navne, men meget sigende. Det store tårn står på den store ø, det lille tårn står på den lille ø.


Store Tårn fra havnen

Store Tårn

Begge tårne er en del af forsvarsværket og begge har vist indeholdt kanoner. Lilletårn er i dag museum, og har også været ammunitionsdepot dengang for længe siden.

Det lille tårn er velbevaret, mens det store, der ikke kan undgåes at ses, er i en langt ringere forfatning.

Det store tårn indeholder ikke meget. Det er svært at se hvordan det reelt har været brugt og meget af mur- og stokværker er væk. Til gengæld indeholder Store Tårn fyret. Det står midt inde i tårnet. Eller næsten - lidt forskudt fra midten.


Udsigt fra Fyret - mod Lille Tårn

Udsigt fra fyret - De gule huse, på hver side af Gaden

På vej ned

Jeg har aldrig været inde i Store Tårn før. Jeg har en erindring om at det kunne man ikke, dengang jeg var barn. Måske er det forkert. Jeg ved det ikke. I hvert fald kunne vi komme derind i lørdags. Og komme helt op i toppen af fyret. Der er en ret flot udsigt deroppe fra. Og nogle ret stejle adgangsveje og trapper på vejen.

Et projekt for en restaurering og genskabelse af Store Tårn er vist på store plancher på vej op i fyret. Det ser spændende ud, og jeg krydser gerne fingre for, at projektet en dag lader sig gøre. Vi gav i hvert fald lidt, da vi nåede bunden igen.

Ikke meget, men lidt har vel også ret.


Et sidste kig til begge tårne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar