mandag den 4. juli 2016

Motorcykler


I Rochstrasse - en ganske lille gade bag banen ved Alexanderplatz, på den anden side af Karl Liebknecht Strasse ligger Erste Berliner DDR Motorrad Museum.


Berliner DDR Motorrad Muesum


I små lokaler i bygninger under banen er mere end hundrede og fyrre motorcykler fra en svunden tid stoppet ind. Vi troede der var lukket, skulle bare lige finde det, nu vi var i nærheden. Men så var der åbent, og Anders ville gerne kigge.

Jeg tror det var et spændende museum, min viden og interesse i forhold til motorcykler kan ligge på et meget lille sted, men Anders var meget tilfreds.

At der kun er motorcykler fra den ene side af muren, giver en meget ensidig historie, som kunne have  været spændende at sætte op mod den anden side. Der er en udvikling i motorcyklerne, som tydeligt viser at de fra østsiden prøvede at efterligne de vestlige opfindelser og designs, men det skal man vide, for at kunne se.

Samtidig er der også en historie i den politieskortemotorcykel, der står og som der kun blev lavet tres af i alt. Anders mener aldrig det ville være sket på en vestlig fabrik. Ingen ville nogen siden sige ja til at udvikle og fremstille tres maskiner til regeringsbrug, uden også at lave maskiner til privat brug over samme skabelon.


Berliner DDR Motorrad Muesum


Der var mange fine motorcykler imellem, der var også mange grimme. Jeg havde ikke fået meget ud af stedet, hvis ikke Anders havde været med til at fortælle og guide igennem.

Jeg synes at sidevognene var lidt imponerende og nede i underetagen stod en rigtig fin motoriseret cykel, jeg ikke ville have noget imod at køre rundt på. Anders ville hellere have den fine tocylindrede sag, der stod på en platform for sig.

I slutningen af firserne tog min mor motorcykelkørekort og købte en MZ. Der var mange MZ’ere, og selvom jeg må indrømme, at jeg ikke helt husker hvordan min mors motorcykel så ud, mente Anders at kunne udpege en, der nok lignede en hel del.

Jeg husker det ikke som længe min mor havde motorcykel, og der var heller ikke mange gange jeg var med bagpå. Men jeg husker alligevel at det var spændende at køre tværs over Sjælland hjem fra Fyn installeret bag på sådan et dyr.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar