tirsdag den 8. august 2023

Tosset garn

 

Jeg har spundet alle de sjove rolags. Det gik hurtigt, hurtigere end forventet, Det var et sjovt projekt, og jeg har fået et lækkert garn ud af det.

 

 

Jeg gik længe rundt om de små uldorme. de var så fine og jeg kunne mærke jeg blev lidt bange for at ødelægge  dem. At resultatet ikke ville blive så smukt som forlægget. 

Jeg troede rolags ville spinde tykkere op, men det blev meget tyndere end jeg havde regnet med. Det kom lidt bag på mig, men jeg er glad for resultatet.

Underrvejs blev dett tydeligt at det ville blive et lidt tosset garn, uden farvestyring, med et overordnet grønt udtryk, men med mange farver spredt ud over hele garnet. At jeg på forhånd vidste at det endelige produkt ville blive en smule fjollet, fik mig til at overveje hvordan jeg kan omdanne garnet til et lidt skørt projekt. 

Det gav nærmest sig selv og så snart garnet var vasket, tørret og målt op, skyndte jeg mig at slå op  til et sæt ærmer, efter de Bare Ærmer, jeg har set rundt om. jeg tror det  bliver godt.

 

 










Materialer: Rolags er små uldne ruller lavet på et blending board af alskens fibre og farver. Det er nærmest ikke nogen regler for hvad der kan stoppes i dem, og måske derfor står der ingen steder hvad de består af. 

Jeg købte en julekalender sidste år far Lake House Mood, og åbnede hver dag for en lille smuk rolag, Der fulgte en ekstra med, så jeg endte med fem og tyve af de uldne skønheder, der overordnede var grønne.

Men de var også mange andre farver og min umiddelbare reaktion var at fjerne nogen af dem, inden jeg spandt.

I forhold til materialerne aner jeg ikke hvad de består af. Der er uld i, men jeg ved ikke hvilke uldtyper. Sikkert mange forskellige, og helt sikkert af den bløde type. Nogen af dem har glimmer i, nogen sarisilke og nogen små dutter af hvadsomhelst.



Forberedelse: Inden jeg spandt den enkelte rolag, hev og hev og hev jeg i den lille rulle. Det er vildt så lang sådan en kan blive. Inden jeg så mig om stod jeg med to meter uldslange. At predrafte eller hive i dem, gør det let at spinde.

I forhold til farvestyring, besluttede jeg at lade stå til, gribe en ny rolag uden at skele til farverne, uden att kigge og spinde dem en efter en, unden at vide hvordan det færdige resultat ville blive.

Jeg spandt dem alle. Besluttede mig for det sjove, det skægge, det lidt skæve og er rigtig glad for den beslutning. 

 


Spinding og tvinding: Jeg spandt projektet på rokken. Jeg spinder i Z-retning, på min rok betyder det at hjulet drejer med uret. Jeg tvandt det i S-retning, her drejer hjulet modsat.

Spindingen er der ikke det store at sige om. Jeg har ikke spundet særlig jævnt, men nogenlunde tyndt. En rolag er ikke dett samme som kæmmede fibre, der nærmest spinder sig selv. Somme tider filtrer det hele sammen, somme tider går det glat. Jeg kan godt lide det afspejler sig i det færdige garn.

Jeg forsøgte at fordele de femogtyve rolags jævnt på tre spoler. selvom jeg vejede dem, viste det sig, att jeg havde en en temmelig ujævn fordeling af længden af garn.  

Jeg lavede et tretrådet garn. Jeg spandt  på tre spoler og tvandt fra alle tre. Den ene spole løb tør længe inden de to andre, og da der tydelig forskel  på de to tilbageblevne, endte jeg med at vinde garnet fra den spole med mest op på krydsnøgleapparatet, så jeg kunne tvinde fra begge ender.


Efterbehandling: Jeg haspede det færdige garn af, tale omgange og skyllede op i uldvask. Opskyllet fik garnet  til at blomstre en smule, og blive superlækkert.

 

 

Resultat: Det færdige resultat er så fin. Med små spoler endte jeg med tre fed, der alle farvemæssigt er meget forskellige. Det første er meget grønt og blåt, og måske lidt som jeg troede det skulle blive. Dett andet er en stor farvebombe. Vildt, skønt og skørt. Jeg kan overraskende godt lide det. Det sidste er ikke særlig stort og meget lyst.

Til trods for de  meget forskellige udtryk er det et langt farveforløb, der hænger sammen fra bundt til bundt. Jeg strikker fra den lyse ende og er spændt på hvor langt jeg ender med at komme i farveforløbet.

Jeg er endt med 244 gram garn og 659 meter. Det betyder et garn der løber omkring 270 meter pr 100 gram. Det er tykkere end jeg plejer at spinde, men meget tyndere end jeg troede det ville ende, da jeg startede.


Vil du se flere billeder, kan de ses på Ravelry.





2 kommentarer: