lørdag den 3. februar 2024

Gavepapir-papir

 

Jeg kan godt lide ideen om at pakke gaver ind i poser, der kan genbruges. Jeg tænker bare, at det kræver at modtagerne er med på ideen. Det kunne måske godt organiseres, men jeg er ikke sikker. 



I stedet har jeg valgt, at når jeg køber gavepapir, er det af den slags, der kan genbruges. Altså papir-papir, ikke glittet. Det kan nemlig stoppes i papircontaineren, og blive til nyt papir. 

Båndet derimod, der er jeg glad for muligheden for genbrug. Jeg køber billigt silkebånd og gemmer de afklippede stykker til senere brug. 

Efter en hjemlig juleaften havde vi en pæn bunke papir til genbrug. Inden jeg nåede at gå ned med det, slog det mig, at jeg kunne da selv genbruge. 




Det skulle jeg ikke tænke længe over. Mest fordi jeg var nysgerrig efter om trykket på papiret ville vise sig i det færdige papir. (Det gjorde det ikke).l

Men også fordi jeg stadig har en ide om, at en dag skal jeg lave en bog med sider af papir jeg selv har lavet. Senere skal det være forlæg for samme proces i undervisningen, og der vil jeg gerne have mange forskellige typer genbrugspapir. Det bliver ikke lige nu. De hurtige hold kan måske nå at lave papir inden sommerferien, men bogbinding er nok ikke på programmet i år. 

Det betyder ikke, at jeg ikke selv kan kaste og over det. Jeg tænker det sker en dag. Indtil da samler jeg hjemmelavet papir af forskellige materialer, og nu var det gavepapiret. Jeg stoppede også manillamærkerne, der var brugt til gavemærker i. 

Der ligner noget jeg har lavet tidligere. 



Det tager ikke lang tid at lave papir. Det handler mest om at det fylder. 

Det fylder ikke meget at klippe papiret op og lade det stå i blød - et par dage.

Men...

Den ramme jeg bruger er ret stor. Cirka A4. Det betyder jeg skal have en temmelig stor balje. der både har plads til ramme og udenomsplads. Jeg bruger den bedroller, jeg har spindefibre i. Det kunne også være en af dem, jeg har garn i, men den med fibrene er lettest at komme til. Fibrene hælder jeg ud i sofaen, jeg skal alligevel ikke sidde der, mens jeg laver papir. 



Papiret skal også hænges til tørre. Altså henter jeg et tørrestativ i kælderen, lægger en håndklæde under og fylder nu hele stuen. Og spisebordet, mens fremstillingen står på - en times tid måske. Eller halvanden. Papiret er tørt dagen efter og så kan stativet pakkes væk igen. 

Fibrene kan komme tilbage når kassen er tør igen. Jeg plejer at lade den stå op ad væggen på toilettet og dryppe af, til dagen efter. Så må fibrene ligge i sofaen så længe. Der er plads nok til både mig og fibre. Men måske ikke resten af familien...

Rent praktisk betød det mest, at jeg skulle afpasse produktionen, så alt var pakket væk til Oscar kom på besøg. Det gjorde han flere gange i juleferien. Det lykkedes fint. 

Og med færdigt brunt papir, der ligner det jeg lavede af toiletruller, er bunken med papir til senere brug vokset lidt igen.  




5 kommentarer:

  1. Det lyder som en sjov idé med en helt hjemmelavet bog. Putter du noget i, så du kan skrive på siderne senere uden at det løber ud? Jeg laver også papir af og til, men kun mindre ark, så det bliver aldrig til en 'bundet' bog - og det ser også ud til, at du har mere held med at få arkene til at blive brugbare end jeg har haft ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Charlotte, det har jeg aldrig tænkt over. Jeg har prøvet at skrive på det papir jeg har lavet, uden at jeg har haft problemer med at det løber ud.
      Nu sidder jeg og tænker, at det kan være en spændende undersøge i en undervisningssituation - Hvordan virker det færdige papir? Hvad kan det?

      Slet
  2. Jeg hækler gaveposer i forskellige former samt størrelser, dem, min Skat og jeg bruger til gaver til hinanden, bliver genbrugt igen og igen og igen, og dem, der bliver brugt til andre, så er modtageren mange gange mere glad for den dejlige genanvendelige pose end de er for dens indhold og dermed bliver de poser jo også genbrugt.

    Hilsen Tine

    SvarSlet
    Svar
    1. Tine, du har ret, modtagerne vil nok blive glade, og få en gave ekstra. Måske handler det også om, at jeg synes jeg har tid og eller overskud til at producere indpakning. Eller måske bare godt kan lide at pakke gaver pænt ind. I papir.
      faktisk lidt spændende tænkning :)

      Slet
    2. Mange andre ting kan også bruges til genanvendelige gaveindpakning billige kagedåser, viskestykker og håndklæde samt duge og stofstykker fra en genbrugsbutik, på den måde får modtageren jo også en ekstra gave.

      Hilsen Tine.

      Slet