Hvad skal man så bruge sådan et blending board til? Kunne nogen måske have lyst til at spørge. Som navnet antyder - noget med at blande.
Et sæt karter bruges til at karte - rede - ulden, og rulle den af i små uldruller, der på dansk hedder tejer. På engelsk hedder de rolags. Et blending board er størrer og kan noget andet. Inde i mit hoved er der stor forskel på de to.
En karte kan kun indeholde en begrænset mængde uld. Jeg ved ikke hvor mange gram, men ikke mange. Et blending board kan - som jeg hører det igen og igen - indeholde i omegnen af 30 gram uld. Det er en del mere.
Med fare for at gøre mig klogere end jeg er, er det min opfattelse at karterne oftest bruges til at rede en bunke sammenhængende uld. Sjældent til at blande forskelligt uld. Det kan blending boardet. Det er oplagt til at blande forskellige farver, forskellige fibre eller forskellige typer spindemateriale.
Fibrene lægges i lag på brættet, børsten bruges til at rede dem ned mellem tænderne og når der ligger uld, der mere eller mindre er redt i samme retning, i et kompakt lag, er der flere muligheder for at tage ulden af tænderne.
Det hele kan tages af i et stort stykke. Det hedder et batt. Fibrene kan også trækkes af gennem en diz - noget med et hul, for eksempel en knap eller en specialgenstand - så det bliver et langt bånd, der er let at spinde. Eller fibrene kan trækkes/rulles af i rolags. Det er her de to pinde skal i brug.
Mit første forsøg med blending boardet endte med rolags. Rolags er større og længere end de tejer, der kan rulles af en karte - derfor synes jeg der er forskel.
Det var lettere end jeg forventede. Der er klart plads til forbedring, men det var sjovt, og det er vigtigst.
Jeg skal helt sikkert også afprøve de andre muligheder. For det er sjovt at lege med et blending board.
At blending boardet var en god ide til det jeg havde gang i, handlede om at jeg havde en del små mængder fibre af forskellig slags, som jeg gerne vil have samlet til et fælles projekt. At blande de små mængder, får det fungere rigtig fint i et samlet hele.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar