Det pink garn er færdigt, og jeg kommer muligvis til at gentage mig selv.
Jeg er stadig vild benovet over de tre damer, der fik en ide og udførte den, tilbage i efteråret. Tænk at få ideen - vi skal da dele. I skal alle pakke og sende fire og tyve gaver. Så skal vi nok tage os af dem, pakke dem om, og sende dem ud igen, så alle pakker ender, der hvor de kom fra med nye gaver i. Med fire og tyve nye gaver, der ikke for en enestes vedkommende var fra afsenderen/modtageren.
Jeg havde klart forventet at få et par stykker af mine egne gaver tilbage. Jeg fik ikke en eneste. Til gengæld fik jeg fire og tyve gaver fra andre spindere, der alle havde pakket fint ind. Hver dag i december kunne jeg åbne en lille gave med spindefibre i alle mulige afskygninger.
Hvordan får man sådan fire og tyve pakker til at hænge sammen? For jeg vil have det til at hænge sammen. Det var der, det blev vigtigt at bygge det der blending board. For jeg vil gerne have det blandet. Jeg vil gerne have en sammenhæng, og et færdigt resultat, der ser ud som om, der har hængt sammen fra start.
De første dage pakkede jeg fine lækre naturfarvede fibre ud. Alt fra nyklip med krøllede lokker til kæmmede og glatte fibre. Men så dukkede der lyserødt op. Jeg tænkte stadig jeg kunne skabe et hele.
Indtil Emilie kom hjem. Så og mærkede det lækre lyserøde, bløde angora, og spurgte om der mon var nok til et lille tørklæde til hende?
Det gav så meget mening. Emilie får en halsklud, jeg slipper for det lyserøde. At der så både er grønt, gult, blåt og lilla mellem resterne, det kan jeg meget bedre leve med.
Det blev blending boardets første opgave. Det gik afsindig hurtigt, og det er blevet et lækkeret garn. Også selvom det er lidt ujævnt.
Materialer: Lyserødt, rødt, pink og en lille smule hvid, for at have nok, fra sidste års byttejulekalender fra Spindeforeningen.
Jeg er sikker på at der er angora og merino mellem fibrene. Noget føltes en smule grovere, men jeg har ingen anelse om, hvad det er.
Jeg vejede det til omkring 69 gram.
Forberedelse: Jeg har læst at et blending board kan indeholde omkring 30 gram fibre. Jeg havde lidt mere, når jeg delte min bunke i to. Og håbede det ville virke.
Så jeg delte bunken i to, delte også de to rolags, der var grønne i den ene ende og røde i den anden, så de ender i hvert deres spind og gik ellers i gang med at fordele alle fibrene hen over blending boardet.
Det var sjovt.
Sjovere var det, da jeg skulle have det af. Jeg ville lave rolags og har gennem de sidste år samlet fif fra diverse podcastere ud i uld. Det skulle nu stå sin prøve, og selvom der er rum til forbedring, var jeg temmelig stolt af mig selv.
Jeg fik ti rolags ud af bunken af fibre.
Spinding: Jeg spandt de ti rolags på den lille nye tyrkiske håndten. Jeg forsøger atid at spinde tyndt, og vidste jeg ville have et tretrådet garn i sidste ende. Jeg lod hver rolag blive hver sin lille turtle. Jeg tror egentlig godt de små bolde kunne være større, men den lille ten blev hurtig tung og selvom det var en fornøjelse at spinde, var det ikke uden forhindringer.
Alt det, der ikke var angora var let at spinde. Angorafibrene var korte og gik let fra hinanden. Samtidig var der en del dobbeltklip og dermed meget korte fiberlængder, som jeg enten pillede fra, eller forestiller mig, vil arbejde sig ud, når det færdige projekt bliver taget i brug.
Jeg havde en oplevelse af, at der skulle meget sno og meget korte udtræk af fibrene til, når jeg nåede til angoraen. Det var ikke lige let hele tiden og jeg tabte tenen med mellemrum.
Tenen er så lille, at jeg kunne sidde ned med den, og have en pude under, så tabet ikke var langt og puden tog af. Det er første gang jeg har oplevet at det var rart at sidde ned og spinde. Min anden håndten foretrækker jeg at stå op med.
Jeg drejede tenen i urets retning - S-retningen.
Tvinding: Efter spindingen vejede jeg de små bolde og fordelte dem i tre bunker, der cirka vejede det samme. De 69 gram var blevet til 66. Det er ikke min oplevelse at jeg har mistet tre gram, jeg har snarere vejet forkert til at starte med.
Jeg tvandt garnet på rokken og var meget påpasselig med at sikre, at de tre tråde blev ved at komme fra samme lille gruppe afvejede bolde. Jeg satte en farvet klips yderst på bolden, og trak tråden ud indefra. De farvede klips sikrede at når jeg satte en ny bold til, skulle jeg gerne ende med en nogenlunde afpasset trådlængde og sikre tre tråde hele vejen.
Jeg plejer at kunne have cirka 75 gram garn på en spole. Altså skulle 66 gram snildt kunne være der. Jeg ved godt at kartegarn fylder mere og at garn blandet på et blending board og rullet til rolags inden spinding er kartegarn. Kartegarn fylder mere fordi der er mere luft i spindingen. Alligevel tænke jeg at der var masser af plads.
Det lykkedes mig at få plads til det hele på een spole. Men det var tæt på at det ikke lykkedes.
I sidste ende passede afvejningen ikke. Det vidste jeg godt, og startede med at spinde fra begge ender af den største bold, da det første tråd løb ud. Da den dobbelte tråd løb ud, lagde jeg det allersidste dobbelt og spandt den sidste halve meter totrådet. Jeg kunne have kædetvundet det sidste, men det tænkte jeg ikke på. Jeg synes ikke det betyder stort for det færdige garn.
Jeg tvandt mod uret - Z-retningen.
Efterbehandling: Jeg haspede garnet af spolen, skyllede op, krammede det meste vand ud, svang det rundt over altankanten og lod det hænge over en bøjle til det var tørt.
Afhaspet slyngede garnet sig et par gange om sig selv, skyllet og tørret endte det harmonisk og løsthængende. Jeg nåede at blive i tvivl om det ville blive ved at sno om sig selv.
Resultat: Angora er blødt. Det er det færdige garn også.
Det færdige garn vejer 66 gram og udgør 204 meter. Det giver en løbelængde på 309 meter pr 100 gram.
Jeg har slået op til et lille tørklæde til Emilie. Det bliver superfint, men det er en anden historie, og den skal nok dukke op en dag.
Vil du se flere billeder af garnet, kan de ses på Ravelry.