søndag den 27. oktober 2024

Pælehusene


 Med fare for et billedetungt indlæg ...


























Jeg havde en grund til at ville til Bodensee. Jeg ville se pælehusene. Eller Pfahlbauten, som de hedder på det lokale sprog. Husene står i Unteruhldingen og vi var ude på en længere tur, da toget var aflyst. Heldigvis kunne vi finde en bus i stedet. 

Pælehusene er Tysklands ældste frilandsmuseum og fortæller historien om de mennesker der boede ved søen for mellem 3000 og 6000 år siden. Dengang var Danmark stadig i stenalderen, men længere sydpå var udviklingen længere fremme. Tidsmæssigt, udviklingsmæssigt og måden de levede på, svarer nærmere til vores vikingetid/jernalder. Til trods for det, kaldes det stadig stenalderen.

Museet blev startet tilbage i 1967 og er gennem årene blevet bygget efter de muligheder man har haft. Mens det er tydeligt at den første klynge huse på pæle på søen, har haft mere moderne virkemidler i brug under opbygningen, er resten af klyngerne i høj grad præget af at det har været vigtigt at tydeliggøre hvordan husene har set ud, og der er bygget med de materialer og de værktøjer, der dengang blev brugt. 

Jeg er ikke så naiv at jeg ikke kan gennemskue, at der helt sikkert også er brugt moderne virkemidler og værktøj - der hvor det i sidste ende ikke kan ses af tilskueren. Men jeg tror der er vis faglig stolthed hos håndværkerne og museumsfolkene, der betyder at så meget som muligt er gjort efter datidens standarter.

Museet er bygget op med tre store klynger huse på pæle på vand, der repræsenterer hver deres tidsalder. To huse, danner en fjerde klynge, der blev brugt som udstilling, endnu to huse ligger tæt på land, med uden mulighed for at komme ind.

På land er opbygget en lille gruppe huse på pæle, som tilbage i 2007 dannede grundlaget for et eksperiment, hvor tretten mennesker - børn, voksne, mænd og kvinder - over en periode på to måneder boede og levede på området som stenaldermennesker. De dyrkede deres egen mad og havde kun de redskaber og muligheder til rådighed, som stenalderen kunne have tilbudt. 

Eksperimentet blev filmet og der var en del problemer undervejs, som produktionsholdet og direktøren måtte gribe ind overfor. Alligevel var det vist en succes. 

Det er ikke et stort museum, men der er meget at se. Vi var imponerede over kvaliteten - til trods for den ældste, mere moderne klynge. Der var gode historiefortællinger, og selvom vi godt ved det, er det alligevel vildt så meget længere fremme det sydlige Europa var i forhold til vores mere nordlige grader. 

Hvorfor pælehusene blev forladt, hvorfor der blev bygget på pæle og om pælehusene stod på land eller i vand er stadig spørgsmål, der ikke er klare svar på. Undersøgelser har vist at der var huse på vand, selvom tidligere teorier har gået på det modsatte, mens det er mere klart at der er sket en form for naturkatastrofe, der fik indbyggerene til at forlade området. 

Området omkring Bodensee har været et rigt område. Der har været adgang til de omkringliggende lande - som sikkert ikke var lande dengang. Der har været store naturlige ressourcer af alt muligt, og det har haft en betydning for indbyggerne af pælehusene. Det er også tydeligt i beboelsen. 

Det var et spændende syn og turen rundt gav en oplevelse af hvordan husene og de små landsbyer på vand har udviklet sig over en periode på omkring tre tusinde år. Samtidig ligger det afsindig smukt med udsigt over søen mod land på den anden side. 

Og hvem ved, måske var det herfra Egtvedpigen ankom til Danmark. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar