torsdag den 15. maj 2025

Vinballon

 

Det er efterhånden mange år siden jeg fik opskriften på valnøddeportvin. Cirka samtidig fandt jeg den flotteste gamle glasvinballon i en trækurv. Så var der ligesom ikke nogen vej udenom, og jeg har haft portvin stående lige siden.



Jeg kan godt lide det, jeg er bare ikke særlig god til at drikke det. Men det har vist sig som en glimrende gaveide, så jeg skal nok komme af med det.

Opskriften er så let at gå til, at man skulle tro det var løgn. Det sværeste er i virkeligheden nok at finde et valnøddetræ, og huske at gå i gang, når valnødderne er grønne.



Valnøddeportvin:

  • 24 grønne valnødder - de plukkes i slut juli/start august, og skal bruges med det samme.
  • 1  vaniljestang
  • 75 cl  vodka - jeg bruger altid en økologisk
  • 1 kg sukker
  • 5 liter rødvin - jeg var glad for Irmas økologiske hverdagsvin. Nu er jeg nødt til at finde noget andet, men holder stadig på økologien.

Valnødderne hakkes midt over, vaniljestangen flækkes og begge deles hældes i et glas med låg, sammen med vodkaen. Det skal trække 5 uger. Jeg lader det stå, til jeg er klar til næste trin.

Blandingen sies og hældes i vinballonen, eller noget andet, der kan indeholde det hele. 
Sukker og vin tilsættes, og det hele skal stå og trække i 5 måneder. 

Jeg plejer at hælde på flasker omkring efterårsferien. Så er ballonen tom og årets nye blanding kan hældes i. 




I år, eller nærmere sidste år, har jeg været håbløst bagud, og var godt inde i det nye år, før jeg fik hældt den færdige portvin på flasker, gjorde vinballonen ren og skulle samle sommerens blanding, der havde trukket længe. 

Heldigvis bliver al smagen trukket ud, og så sker der ikke mere, selvom nødder står i blød meget længe. 

Jeg siede og var klar til at hælde det hele sammen, da det utænkelige skete. Jeg ødelagde glasballonen!

det var en af den slags uheld, jeg vidste ville ske en brøkdel af et sekund før det skete, alt for sent til at gøre det om. Jeg kunne bare se på min ødelagte skønhed og være temmelig ked at det.  

Heldigvis havde jeg ikke hældt noget i flasken, og endte i stedet med at hælde blandingen tilbage på glasset og sætte glasset væk igen, mens jeg overvejede næste træk.




Sådan en vintage glasballon er ikke lige til at erstatte. De koster en krig, har sjældent nogen prop eller kurv. I min søgen fandt jeg et sted med nye glasballoner pakket ind i en grim kurv af plast, og endte med at give op. 

Jeg nåede så langt at jeg gik i kælderen og hentede den plastikvinballom Anders købte for år tilbage, da vi havde nyttehave, og han troede han skulle lave vin. Den er meget stor og meget grim og låget har gemt sig. 

Da Anders kom hjem, tjekkede han også det store internet, fandt glasballonerne i plastikkurve og fik mig overbevist om at de måske ikke var så forfærdelige alligevel. De var meget meget mindre end hans store af plastik og egentlig ikke ret dyre.

Jeg bestilte en.



Inden den nåede frem begyndte tanker, om hvordan jeg kunne gemme den der kurv, at rumstere. Da den dukkede op viste det sig at halvdelen af kurven kan undlades  - og at det næppe er et objekt med stort salg - den var meget støvet.

Men stadig meget pænere end Anders' store vinballon af plastik. Og en lille smule grøn. Under al støvet.

Jeg gjorde flaske ren, og startede projekt Forvandl-en-kurv-af-plast.




2 kommentarer:

  1. Urgh! Hvor jeg kender den slags uheld. Jeg HAVDE ej sej morter og pistil af glas. Lige indtil den gik på gulvet ... med præcis den der følelse af at "det sker om lidt": Øv. Jeg kigger stadig hver gang, jer er i et genbrug. Jeg har godt nok en glasballon, men det er sådan en kæmpestor, gammeldags én, meget flot, og jeg tror den rummer 40 liter - og alt det der med valnødder, jeg har forsøgt, og synes, at det smager som der lugter hos tandlægen. Jeg har ikke mindre end to valnøddetræer, så jeg mangler ikke råmaterialer. Vi spiser nødderne, og jeg tørrer dem i stor stil og farver med de grønne skaller.

    SvarSlet
  2. Charlotte, den her rummer 15 liter, og valnødder er også gode både tørrede og til farvning :)

    SvarSlet